Bijengif helpt tegen eczeem

Bij atopisch eczeem kunnen op lastige plekken jeuk, roodheid, blaasjes en andere ongemakken ontstaan. De belangrijkste component van bijen- en wespengif helpt de huid zichzelf te herstellen.

Honingbijen en wespen gebruiken een toxische stof – mellitine genaamd – om zichzelf te verdedigen. Aanvallers die worden gestoken raken verdoofd door het gif. Dezelfde stof zorgt voor de pijn en opzwelling na een bijen- of wespensteek.

Maar mellitine kan ook een positief effect hebben op de (menselijke) huid, heeft een team van Zuid-Koreaanse wetenschappers ontdekt. Bij testen op muizen en menselijke celculturen zagen ze dat de stof een stimulerend effect heeft op de immuuncellen in de huid. Ze lijkt namelijk de overgevoeligheid van de natuurlijke verdedigingscellen in te dijken, waardoor de kans op ontstekingen daalt en waardoor jeuk, roodheid, blaasjes en andere symptomen van eczeem minder snel voorkomen en zich ook minder hard manifesteren.

Atopisch (of constitutioneel eczeem) is een aangeboren aandoening en wordt gerekend onder de immuunziekten, net als astma. De ziekte heeft wellicht verschillende genetische oorzaken. Tien jaar geleden konden wetenschappers een genetische mutatie identificeren die in West-Europa bij vijf procent van de bevolking voorkomt, en die ervoor zorgt dat er minder vocht wordt vastgehouden in de hoornlaag van de huid – wat de symptomen van eczeem verergert.