De rol van gerimpelde huid in bad

09 januari 2013 door Eos-redactie

Dat onze huid rimpelt in water, is een vernuft trucje van het lichaam om natte voorwerpen beter te kunnen vastnemen. 

Dat onze huid rimpelt als we in bad zitten, heeft wel degelijk een functie: betere grip. Dat suggereert onderzoek van University of Newcastle.

Als u lang in bad blijft zitten, gaat de huid op uw tenen en vingers rimpelen. 'De haarloze huid op die plaatsen laten makkelijk water door', zegt neuroloog Einar Wilder-Smith van University of Singapore. 'Het water doet bloedvaatjes samentrekken, waardoor het volume van de teen of vingertop verkleint, terwijl het huidoppervlak gelijk blijft. En dan gaat de huid rimpelen.'

De meeste mensen weten daarmee genoeg, maar sommigen denken verder. Misschien zijn die rimpels niet gewoon een nevenverschijnsel, bedacht de Amerikaanse neurowetenschapper Mark Changizi, maar hebben ze ook een functie. Zoals het afvoeren van water tussen onze vingers of tenen en het oppervlak van voorwerpen, zodat die laatste niet wegglippen – denk aan de ribbels onderaan uw schoenen.

Interessant, vond biopsycholoog Tom Smulders van de University of Newcastle, en dus zette hij masterstudent Kyriacos Kareklas aan het werk. Twintig proefpersonen werd gevraagd om met de rechterhand vijfenveertig kleine voorwerpen op te pakken, door een gaatje te duwen en met de linkerhand weer neer te zetten. Ze deden dat zowel met gerimpelde als niet-gerimpelde handen, en zowel met natte als droge voorwerpen. Glipte een voorwerp weg, dan werd het teruggeplaatst.

'Mensen met gerimpelde handen deden gemiddeld 12 procent minder lang over de natte voorwerpen', aldus Smulders. 'De rimpels bleken dus wel degelijk voordelig.' (tv)