Draadloos chronische pijn bestrijden

11 april 2017

Een nieuwe methode die chronische pijn in de ledematen via een onderhuidse elektrode behandelt, is met succes getest.

Chronische pijn in handen, armen, voeten of benen kan op allerlei manieren ontstaan, bijvoorbeeld door een trauma, infectie of operatie. Dergelijke pijn wordt in eerste instantie bestreden met fysiotherapie en medicijnen. Lukt dat niet, dan biedt elektrische stimulatie door de huid soms ook verlichting.

Bij een nieuwe methode gebeurt die stimulatie via een kleine elektrode die onderhuids wordt ingebracht en van buitenaf en draadloos wordt geactiveerd. De StimRouter zoals het ding heet, werd uitgetest bij drie patiënten in België, Nederland en Ierland. De eerste resultaten zijn positief. Zo is een patiënt die al acht jaar leed aan chronische zenuwpijn in de onderarm van haar pijn verlost.

De nieuwe methode werkt niet via de ruggengraat of hersenen zoals andere technieken, maar rechtstreeks op de gekwelde zenuw. Het toestelletje, dat tegen de zenuw wordt aangebracht, haalt zijn stroom uit een externe batterij die via elektromagnetische golven (draadloos dus) laadt. De patiënt hoeft daardoor niet langer een ingewikkelde ingreep te ondergaan en moet enkel af en toe de batterij op de huid vervangen.

De techniek kost 7.000 euro. Dat is de helft van wat de vorige methode kostte, maar nog altijd veel voor een patiënt. ‘We willen daarom een aanvraag indienen bij het Riziv (Rijksinstituut voor Ziekte- en Invaliditeitsverzekering) waardoor patiënten op termijn voor deze behandeling een terugbetaling kunnen krijgen’, zegt neurochirurg Maarten Moens van de Vrije Universiteit Brussel.