E-sigaret lijkt vuurproef te doorstaan

Sinds hun intrede op de Belgische markt in 2009 zorgden e-sigaretten voor heel wat controverse. Acht jaar en een veelvoud aan studies later lijkt de e-sigaret het voordeel van de twijfel te krijgen.

 

http://slides.com/mariekevanhooreweghe/deck
"Mensen gebruiken e-sigaretten nog steeds om dezelfde reden als in 2009: ze willen stoppen met roken"

Je ziet ze steeds vaker, mensen omgeven door een grote rookwolk. Ze ‘dampen’, zoals dat heet. De populariteit van e-sigaretten neemt de laatste jaren aanzienlijk toe. In België is het dagelijkse gebruik ervan zelfs verviervoudigd: van 0,5 procent van de bevolking naar 2 procent. Dat blijkt uit een Europese studie, die cijfers mat tussen 2012 en 2015. Ook wereldwijd zijn e-sigaretten booming business. Het onderzoeksbureau Euromonitor schatte de verkoop van e-sigaretten en hun toebehoren in 2015 wereldwijd op 7 miljard euro, twaalf keer meer dan in 2009.

Mensen gebruiken e-sigaretten nog steeds om dezelfde reden als in 2009: ze willen stoppen met roken. Een argument dat voorstanders van de e-sigaret graag aanhaalden: als je een e-sigaret gebruikt, rook je minder of zelfs geen gewone sigaretten. Of de e-sigaret de veiligste manier was om te stoppen met roken, was toen nog maar de vraag. Critici uitten hun bezorgdheid over de onbekende gezondheidseffecten van dampen op korte en lange termijn. Ook het gebrek aan reglementering en richtlijnen voor de productie en het gebruik van e-sigaretten stuitte hen tegen borst. En wat met de samenstelling van de e-vloeistof en de damp? Veel vragen waar nu beetje bij beetje een antwoord op komt.

Ontdek de laatste richtlijnen en onderzoeken over de e-sigaret in de slideshow. Navigeer van onderwerp naar onderwerp met de pijltjestoetsen.