Je nies inhouden, kan zware gevolgen hebben

17 januari 2018 door EV

Je neus en mond tegelijk dichtknijpen wanneer je hard moet niezen, is een gevaarlijke combinatie.

De achterkant van je keel scheuren, je stem grotendeels verliezen, en vergaan van de pijn bij het slikken. Het overkwam een man die bij het niezen zijn neus en mond had dichtgeknepen.

Toen hij op intensieve zorgen aankwam, vertelde hij dat hij last had van een krakend gevoel in zijn nek. Die was opgezwollen net nadat hij geprobeerd had zijn nies in te houden. De artsen die hem onderzochten, hoorden inderdaad een krakend geluid in zijn nek en ribbenkast. Een duidelijke aanwijzing dat er zich luchtbelletjes in het weefsel en de spieren van zijn borstkas hadden verspreid. Een CT-scan bevestigde hun vermoeden.

Omwille van het risico op ernstige complicaties, zoals ademhalingsproblemen, werd de man opgenomen in het ziekenhuis. Hij kreeg er sondevoeding en intraveneuze antibiotica tot de zwelling en de pijn grotendeels verdwenen waren. Na zeven dagen mocht hij het ziekenhuis verlaten, maar niet voordat de artsen hem op het hart hadden gedrukt dat hij nooit meer zijn neus en mond mocht dichtknijpen bij het niezen.

Want je nies inhouden, kan zware gevolgen hebben. De achterkant van je keel scheuren komt zelden voor en wordt meestal veroorzaakt door een ongeval of door hevig te braken, te kokhalzen of te hoesten. Je kan ook je trommelvlies scheuren en zelfs een hersenbloeding krijgen wanneer een plaatselijke verwijding van een bloedvat in je hersenen scheurt.