Lawaai kan ons ziek maken

15 november 2017 door DDC

Wetenschappers kijken op nieuwe manieren naar de effecten van geluid.

In Vlaanderen worden bijna 900.000 mensen of 367.000 woningen voortdurend blootgesteld aan lawaai van gemiddeld 55 dB of meer. Dat veroorzaakt gezondheidsproblemen. Het risico op een verhoogde bloeddruk en hartklachten stijgt.

Lawaaihinder is het milieuprobleem waarbij we het minst vooruitgang hebben geboekt Geluidsexpert Fred Woudenberg

Ondanks verschillende investeringen, waaronder ‘stiltegebieden’ in Vlaanderen, is het de laatste jaren niet veel stiller geworden. ‘Lawaaihinder is het milieuprobleem waarbij we het minst vooruitgang hebben geboekt,’ zegt geluidsexpert Fred Woudenberg in Eos.

Wetenschappers proberen geluidshinder vanuit een nieuwe invalshoek te benaderen. Niet alleen het volume is belangrijk, ook het soort geluid maakt een verschil. ‘Om echt tot rust te komen, hebben we een aangenaam geluidsklimaat nodig,’ zegt fysicus Tjeerd Andringa in Eos. ‘Geluiden moeten passen bij onze verwachtingen, zodat we onze aandacht kunnen richten op wat we willen.’

Wat zijn onze verwachtingen dan? Om dat te weten doen Andringa en andere experts een beroep op burgers. Via onder meer apps en vragenlijsten zoeken ze uit wat mensen van hun geluidsklimaat vinden. Uit de resultaten moet blijken wat een fijne leefomgeving maakt. Stadsplanners kunnen daarmee aan de slag.

Of een aangenaam geluidsklimaat in de buurt, zoals een park, de negatieve effecten van te veel lawaai de rest van de tijd compenseert, is nog niet helemaal duidelijk. Al zijn er aanwijzingen voor positieve effecten. Proefpersonen herstelden sneller van stress bij aangename geluiden als vogelgezang. Sporadische rust kan verhinderen dat de emmer overloopt.

Hoe gevoelig ben jij voor lawaai? Doe de test