Maken antidepressiva dik?

Veel mensen nemen antidepressiva en zeer veel mensen kampen met overgewicht. Volgens Britse onderzoekers is dat geen toeval: mensen die antidepressiva slikken, hebben 21% meer kans op overgewicht.

Depressieve mensen hebben gewoonlijk minder eetlust; mogelijk eten ze met meer smaak eens ze onder behandeling zijn.

Ook bij ons slikken zeer veel mensen antidepressiva, zelfs als ze geen echte depressie hebben. Antidepressiva helpen weinig bij lichte depressies. Wie ermee begint, kan niet zomaar stoppen, maar moet de therapie onder begeleiding afbouwen.

Onderzoekers vinden een verband tussen antidepressiva en overgewicht. Daarmee is nog niet bewezen dat antidepressiva dik maken (al vermelden sommige bijsluiters wel gewichtstoename). Te veel mensen slikken deze pillen. Ermee stoppen kan niet zomaar, dus begin er nooit lichtzinnig aan.

Hoe moeten we dit nieuws interpreteren?

"Depressieve mensen hebben gewoonlijk minder eetlust; mogelijk eten ze met meer smaak eens ze onder behandeling zijn"

Conclusie

Onderzoekers van King’s College Londen maakten gebruik van elektronisch medische dossiers van huisartsen, die worden opgeslagen in een grote gegevensbank. Daaruit selecteerden ze de dossiers van personen ouder dan 20 jaar en bekeken de evolutie vanaf 2004 tot 2014.

Uit meer dan 2 miljoen patiëntendossiers weerhielden ze deze met minstens 3 BMI-bepalingen (wegen en meten). Dat leverde een groep van 314.449 patiënten op, die op basis van hun BMI werden ingedeeld in 6 gewichtscategorieën: van normaal gewicht (BMI < 24) tot extreem zwaarlijvig (BMI > 45). Iedere subgroep omvatte minstens 30.000 patiënten.

Voor alle groepen werd het gebruik van antidepressiva nagegaan: in het eerste jaar waarop de studie betrekking had (2004) namen 17.803 mannen en 35.307 vrouwen antidepressiva: de mensen met normaal gewicht namen het minst vaak antidepressiva (13%) en per categorie met hoger gewicht nam het gebruik van antidepressiva toe. Van de extreem obese patiënten nam meer dan een kwart (26,5%) antidepressiva. In de daaropvolgende jaren nam het lichaamsgewicht sterker toe (minstens 5% gewichtstoename per jaar) bij personen die antidepressiva slikten: zij hadden gemiddeld 21% meer kans op een gewichtstoename, vooral in de eerste twee jaar van de behandeling.

De onderzoekers besluiten dat het wijd verspreid gebruik van antidepressiva wel eens zou kunnen bijdragen tot de obesitasepidemie.

De studie kan niet aantonen dat antidepressiva de oorzaak zijn van de gewichtstoename, al vermelden bijsluiters van sommige antidepressiva (vooral de oudere) dit wel. Veel personen die tijdens de studieperiode bijkwamen in gewicht, hadden al overgewicht bij aanvang. Dat kan ook wijzen op ongezonde eetgewoonten.