Nieuwe test voor darmkanker

27 maart 2017 door EV

De ColonoKit spoort darmkanker op aan de hand van een eenvoudige bloedtest.

De bloedtest speurt naar genen die een rol spelen bij de immuunreactie op darmkanker

De kans dat een patiënt geneest van darmkanker is 95 procent. Tenminste als artsen de ziekte snel ontdekken. Doen ze dat te laat, dan zakt de kans op genezing tot minder dan 10 procent. Darmkanker snel opsporen, is dan ook heel belangrijk.

Dat opsporen gebeurt nu aan de hand van de iFOB, de immunochemische fecaal occult bloedtest. Die gaat in de stoelgang op zoek naar bloed dat poliepen afscheiden, de voorlopers van darmkanker. De test heeft een aantal nadelen: hij spoort niet alle darmkankers op en hij levert veel valspositieven op, loos alarm dus. Dit jaagt patiënten niet alleen onnodige schrik aan, het leidt ook tot onnodige colonoscopieën, invasief onderzoek naar dikkedarmkanker.

Op basis van onderzoek van VIB, de KU Leuven en het UZ Leuven komt er binnenkort een nieuwe test, de ColonoKit. Bij de patiënt wordt bloed afgenomen, waarin de test op zoek gaat naar 23 genen. Die spelen een rol in het proces waarbij monocyten, een type witte bloedcel, reageren op stoffen die dikkedarmkankercellen in het bloed afscheiden van zodra ze zich in het lichaam van de patiënt bevinden.

De test heeft een sensitiviteit en een specificiteit van ruim 90 procent. Dit betekent dat het percentage terecht positieve uitslagen onder de zieke personen zeer hoog is, net zoals het percentage terecht negatieve testuitslagen onder de niet-zieke personen.