Is oud malariamedicijn bruikbaar tegen covid-19?

Het Instituut voor Tropische Geneeskunde zoekt naar wetenschappelijke bewijzen voor het vermoeden dat een oud medicijn voor malaria coronapatiënten minder lang besmettelijk maakt.  

Hydroxychloroquine is een oud geneesmiddel dat al jaren gebruikt wordt als behandeling voor malaria. Omdat de pillen ook een invloed hebben op de werking van ontstekingsreacties in het lichaam, worden ze aanvullend ingezet tegen een aantal reumatische aandoeningen. 

Onderzoekers van het Instituut voor Tropische Geneeskunde in Antwerpen buigen zich nu over de vraag of een hydroxychloroquinekuur er ook voor kan zorgen dat besmette patiënten minder lang virusdeeltjes verspreiden en dus minder lang besmettelijk zijn. 

Dat is niet uit de lucht gegrepen. Uit een paar vroege proeven in onder andere China en Frankrijk zijn er vermoedens in die richting. Vooralsnog ontbreken wel nog kwaliteitsvolle publicaties over de klinische doeltreffendheid van hydroxychloroquine. 

‘Er is erg veel te doen rond hydroxychloroquine, en tegelijk bestaan er amper wetenschappelijk onderbouwde data over de werking ervan bij mensen die besmet zijn met het coronavirus’, zegt Christophe Van Dijck van het ITG, die meewerkt aan het onderzoek.

Minder uitval in de zorg

De onderzoekers startten deze week een gerandomiseerd onderzoek naar de duur van wat ze de ‘virale shedding’ noemen: hoe lang virusdeeltjes detecteerbaar blijven bij besmette patiënten en dus vermoedelijk hoe lang ze besmettelijk zijn. Ze selecteren daarvoor gezondheidswerkers van wie bevestigd is dat ze besmet zijn met het nieuwe coronavirus, maar die verder geen of milde symptomen vertonen. 

‘We plannen ongeveer tachtig mensen in te delen in een groep met symptomen en negentig in een groep zonder symptomen’, vertelt Emmanuel Bottieau, hoofd van de Unit Tropical Diseases aan het ITG. ‘De helft krijgt veertien tabletten hydroxychloroquine, verspreid over  vijf dagen, de andere helft ondergaat de gewone symptomatische behandeling.’ 

De onderzoekers kozen er bewust voor gezondheidspersoneel als proefpersonen te gebruiken. Deze mensen zijn vertrouwd met de medische setting die bij zo’n studie komt kijken. Een andere reden is dat het middel de uitval van deze mensen die in de frontlinie van de strijd tegen covid-19 staan aanzienlijk zou kunnen verminderen.

De studie zal enkele weken duren. De onderzoekers hopen snel resultaten te kunnen presenteren. 

Kandidaten die mogelijk in aanmerking komen voor de studie zullen door hun arts aangesproken worden. Anderen komen niet in aanmerking en mogen niet op eigen initiatief contact opnemen met het ITG.