Pleister spoort borstkanker op

Onderzoekers hebben een nieuwe piëzo-elektrische ultrasone pleister ontwikkeld die afwijkingen in het borstweefsel van slechts 3 millimeter breed kan detecteren.

Traditionele benaderingen voor borstkankerdiagnose omvatten meestal dure, invasieve technieken, waarbij patiënten soms worden blootgesteld aan schadelijke straling. Een nieuw draagbaar apparaat, dat zich gemakkelijk aanpast aan grote, gebogen oppervlakken, maakt een gebruiksvriendelijk, niet-invasief alternatief voor het vroegtijdig opsporen van borstkanker mogelijk.

Onderzoekers hebben sedert kort oog voor ultrasone elektronica die gebruikmaakt van rekbare, aanpasbare piëzo-elektrische materialen voor een verscheidenheid aan draagbare toepassingen voor gezondheidsbewaking. Maar beeldvorming van de borst met dergelijke apparaten vormt een unieke uitdaging, omdat een evenwicht moet worden gevonden tussen de vervormbaarheid van het toestel en het vermogen ervan om stabiele beelden van hoge kwaliteit te produceren. En dat is een moeilijke taak voor grote, gebogen oppervlakken zoals een borst.

Om deze uitdaging aan te gaan, ontwikkelden de onderzoekers een pleister van piëzo-elektrische kristalmaterialen, die vervormbaar is en tegelijkertijd nauwkeurige, diepe scans van borstweefsel kan maken met een beweegbare tracker. De pleister wordt bevestigd op een zachte stoffen beha en bestaat onder andere uit een honingraat met 15 zeshoekige secties die structuur en flexibiliteit bieden terwijl ze een aangesloten tracker geleiden die langs gespecificeerde paden beweegt. De tracker kan 360 graden draaien, waardoor beelden worden gemaakt van grote gebieden onder verschillende hoeken.

De onderzoekers testten het apparaat op een vrouw met een voorgeschiedenis van borstcysten en toonden aan dat het cysten tot ongeveer 3 millimeter kon detecteren - een veelbelovend resultaat voor de mogelijke detectie van borsttumoren in een vroeg stadium.