Veroudering van belangrijkste hormoonklier is mogelijk afrembaar

25 juni 2021 door Maxim Pauwels

Een klier onder de hersenen veroudert door leeftijdsgebonden chronische ontstekingen. Stamcelbehandelingen en ontstekingsremmers kunnen die veroudering mogelijk vertragen.

Foto: Een hersenchirurg bereidt zich voor om een tumor in de hypofyse van een patiënt operatief te verwijderen.

Chronische ontstekingen kunnen zich in het hele lichaam ontwikkelen bij verouderende organen. Wetenschappers hebben ontdekt dat eenzelfde verouderingseffect zich voltrekt in de hypofyse. Dat is een klier onder de hersenen die een centrale rol speelt bij hormonale processen in ons lichaam. Een verouderende hypofyse kan de hormoonniveaus in ons lichaam doen dalen, zoals bij de menopauze. Een daling van het groeihormoon leidt tot een verminderde spier- en botopbouw. Het lichaam takelt daardoor langzaam af.

Stamcellen kunnen ervoor zorgen dat de hypofyse zichzelf herstelt wanneer die beschadigd is, bijvoorbeeld door een tumor. Maar in een verouderende hypofyse gaat dat een stuk moeilijker. Er is goed nieuws. In een nieuwe studie, verschenen in het vakblad PNAS, tonen stamcelbioloog Hugo Vankelecom (KU Leuven) en zijn collega’s aan dat stamcellen in de hypofyse hun regeneratieve kwaliteiten niet verliezen door de veroudering. Als de stamcellen uit die verouderende omgeving worden gehaald, kunnen ze volgens de onderzoekers opnieuw 'verjongen'. Door ze vervolgens te activeren kunnen ze hun herstellende werking opnieuw uitoefenen.

Uit eerder onderzoek bleek al dat ontstekingsremmers de veroudering van organen kan vertragen. De wetenschappers achter deze studie geloven dat zulke middelen ook bij een verouderende hypofyse soelaas kunnen bieden. Nieuwe behandelingen bevinden zich nog in de ontwikkelingsfase en het effect van ontstekingsremmers op de hypofyse vraagt verder onderzoek. Proeven bij muizen toonden alvast hoopgevende resultaten.