Podcast

Waarom heb ik altijd koude handen en tenen?

Vooral vrouwen hebben last van het eigenaardige fenomeen van Raynaud, waarbij bij koude of extreme stress alle kleur uit hun lichaamsuiteinden trekt. Het fenomeen is meestal onschuldig, maar in sommige gevallen kan het wijzen op een onderliggende aandoening. Eos-redacteur Els Verweire vertelt er alles over aan Liesbeth Gijsel, hoofdredacteur van Eos Psyche&Brein.

Een tiende van de bevolking lijdt aan het fenomeen van Raynaud, waarbij de bloedvaten hevig reageren op koude. Er stroomt dan minder bloed door de vingers, tenen, oren, neus, lippen, tong, tepels en knieschijven, waardoor die vervolgens wit, blauw of paars kleuren. Is de aanval voorbij, dan zetten de bloedvaten zich weer open, stroomt er weer bloed door de uiteinden en kleuren ze helrood.

Dikwijls kan de arts geen aanwijzingen aanduiden voor een specifieke oorzaak. Krijgt een arts een patiënt met Raynaud over de vloer, dan moet er een knipperlichtje gaan branden. Het fenomeen is immers onschuldig, maar kan een voorloper zijn van een ernstige zeldzame aandoening. Zaak is dan in het bloed van de patiënt op zoek te gaan naar specifieke antistoffen die kunnen wijzen op systeemsclerose, een auto-immuunziekte die verharding van het bindweefsel veroorzaakt. Vinden ze die stoffen terug, dan moeten ze de patiënten meteen naar een referentiecentrum doorverwijzen om hen op die zeldzame ziekte te laten onderzoeken.

In een erkend referentiecentrum kunnen patiënten aan de hand van een niet-invasief en pijnloos onderzoek, een capillaroscopie, achterhalen of ze kans lopen op systeemsclerose en kunnen artsen binnenkort waar ook ter wereld de zeldzame ziekte snel en betrouwbaar opsporen.

In deze podcast kom je onder meer te weten …

  • … dat vooral vrouwen het fenomeen van Raynaud hebben
  • … hoe je weet of je Raynaud hebt
  • … hoe je zelf kunt weten of je dan ook een ernstige ziekte hebt
  • … hoe je aanvallen kunt voorkomen
  • … of stoppen met koffie drinken helpt om de symptomen te verminderen