Waarom labradors zo vaak obees zijn

02 mei 2016 door EV

Labradors hebben altijd zin om te eten. En dat is te wijten aan hun genen.

Eerst gingen ze in het genoom van 15 slanke en 18 obese labradors op zoek naar drie genen die eerder al bij mensen in verband waren gebracht met obesitas. Uit de gegevens bleek dat er bij de obese honden vaker sprake was van een mutatie in het POMC gen, waardoor neuropeptides die een rol spelen bij het uitschakelen van het hongergevoel na de maaltijd, niet werden aangemaakt.

In een tweede onderzoek bekeken de wetenschappers 310 labradors. Ook daar bleek de mutatie verband te houden met een hoger gewicht. Volgens hun baasjes schooiden de honden met de mutatie vaker om voedsel, waren ze oplettender rond etenstijd, en gingen ze vaker op zoek naar restjes. De honden wogen gemiddeld 1,9 kilogram meer per kopie van de genvariant dan honden zonder.  

Uit een derde onderzoek bij 411 labradors bleek dat 23 procent de mutatie droeg. Bij de 81 assistentiehonden in de groep was dat zelfs 76 procent. Dat labradors vaak als assistentiehonden worden gekozen, is wellicht omdat ze bij de training beloond worden met voedsel en zij meer gemotiveerd zijn dan andere honden om iets te doen voor een hapje.

Obesitas bij mensen

Dat genen aan de basis liggen van obesitas bij labradors kan ook van belang zijn voor obese mensen. Voor onderzoek naar obesitas worden vaak muizen en ratten onderzocht, maar bij deze diertjes werkt het POMC gen totaal anders dan bij mensen.