WHO raadt elektronische sigaretten af

09 juli 2013 door Eos-redactie

De hoeveelheden vrijgegeven nicotine en chemicaliën blijken sterk te variëren tussen producten onderling en het is voor consumenten onmogelijk om te achterhalen wat ze precies binnenkrijgen, aldus de WHO.

Volgens de WHO is de veiligheid van e-sigaretten niet wetenschappelijk aangetoond. De hoeveelheden vrijgegeven nicotine en chemicaliën blijken sterk te variëren tussen producten onderling en het is voor consumenten onmogelijk om te achterhalen wat ze precies binnenkrijgen, aldus de WHO.

De organisatie wijst op de mogelijke aanwezigheid van giftige stoffen - naast nicotine - en op de risico's voor kinderen. E-sigaretten en soortgelijke toestellen bevatten cartridges met een vloeistof, die via een elektronische verstuiver wordt vrijgegeven.

Een kind van 30 kilogram dat de inhoud van een cartridge van 24 milligram binnenkrijgt, kan daar een nicotinevergiftiging aan overhouden, mogelijk met dodelijke afloop.

Het is volgens de WHO ook niet bewezen dat e-sigaretten een effectieve manier zijn om te stoppen met roken. Er bestaan ook geen wetenschappelijk onderbouwde richtlijnen over hoe e-sigaretten zouden moeten worden gebruikt. De nicotine uit e-sigaretten komt in de longen terecht - in tegenstelling tot de nicotine uit nicotinekauwgom en -pleisters. De WHO wijst erop dat niet bekend is hoe dat kan bijdragen tot stoppen met roken.

Tot hun veiligheid en doeltreffendheid zijn bewezen, wordt consumenten aangeraden geen e-sigaretten of aanverwante toestellen te gebruiken. (ddc)