269.000 ton plastic in de oceaan

10 december 2014 door Eos-redactie

Er drijven naar schatting 5,25 biljoen plasticdeeltjes in de oceanen.

Er drijven naar schatting 5,25 biljoen plasticdeeltjes, of 269.000 ton, in de wereldzeeën.

Dat schatten onderzoekers van het Five Gyres Institute, een organisatie die strijdt tegen plasticvervuiling. Ze baseren hun cijfers op waarnemingen en waterstalen die genomen werden tijdens 24 expedities in de zogenoemde vijf grote gyren - ringvormige stromingen van honderden of duizenden kilometers doorsnee in de Indische, Grote en Atlantische oceaan.

De gegevens vormden de basis voor een model voor alle plastic in alle oceanen. Er zouden naar schatting 5,25 biljoen plasticdeeltjes in de oceaan drijven die samen 269.000 ton wegen. De grootste stukken plastic, zoals flessen en visnetten, bevinden zich in kustwateren, de kleinste microplastics in meer afgelegen gebieden in de gyren – wat doet vermoeden dat de stroming het plastic vermaalt. De kleinste plasticdeeltjes werden gevonden in het water nabij de Noordpool.

De Nederlandse student Boyan Slat ontving onlangs de VN-milieuprijs voor zijn plan om de 'plastic soep' in zee aan te pakken. Slat bedacht een V-vormige installatie, die plastic dat in de V drijft, zuivert uit het water. De installatie is nog niet gemaakt. (kv)