Apen zwemmen schoolslag

13 augustus 2013 door Eos-redactie

Sommige primaten blijken echte waterratten. En ze zwemmen schoolslag.

De meeste apen vermijden diep water omdat ze bang zijn voor roofdieren. Maar sommige primaten blijken echte waterratten, die instinctief schoolslag zwemmen.

Bioloog Renato Bender van de Zuid-Afrikaanse University of Witwatersrand observeerde het zwemgedrag van een chimpansee en orang-oetan, die in gevangenschap leefden.

De dieren bleken niet bang van water. In tegendeel, ze genoten zelfs van hun zwempartijtje. De chimp Cooper zwemt met de ogen open onder water, orang-oetan Suryia houdt liever de handen voor de ogen, en grijpt met de voeten naar objecten. Beide apen zwemmen een slag die sterk lijkt op schoolslag. Dat is opmerkelijk, want zowat alle andere zoogdieren zwemmen zoals honden. Zeker dieren die zich zelden in het water wagen.

Het onderzoek suggereert dat schoolslag, maar ook andere zwemstijlen, ontstaan zijn bij de apen. ‘De armen van primaten zijn zo geëvolueerd dat ze in alle richtingen kunnen bewegen’, zegt Bender. ‘Dat was nodig om vlot in bomen te kunnen klimmen. Als ze zich toch in het water wagen, kiezen ze instinctief voor de schoolslag. Het is een logische keuze voor de apen.’ De observaties staan in The American Journal of Physical Anthropology. (eb)