Ballonnen zijn het dodelijkste afval in de oceanen

De overgrote meerderheid van het afval dat door zeevogels wordt ingeslikt, bestaat uit hard plastic. Toch maakt vooral het zachte plastic van ballonnen de meeste slachtoffers, blijkt uit onderzoek van bioloog Lauren Roman van de Australische University of Tasmania.

Roman bestudeerde vogels die waren gestorven nadat hun spijsverteringsstelsel door stukjes plastic geblokkeerd was geraakt. Uit haar onderzoek bleek dat zacht plastic de grootste boosdoener was. Zachte plasticdeeltjes maakten nauwelijks 5 procent uit van alle plastic dat de zeevogels hadden ingeslikt. Toch waren ze verantwoordelijk voor 40 procent van de dodelijke slachtoffers. Ballonnen of stukjes ervan waren het dodelijkst: bijna een vijfde van de vogels die dit type plastic hadden ingeslikt, legde het loodje.

Onderzoekers hadden eerder al diezelfde bevinding gemaakt bij zeeschildpadden. Waar harde stukjes plastic vrij makkelijk door het spijsverteringsstelsel passeren, vormt zacht plastic vaak een compacte massa die fatale obstructies kan veroorzaken.

Dat zacht plastic het gevaarlijkst is, betekent niet dat hard plastic geen schade veroorzaakt. Meer dan de helft van de dode zeevogels die Roman bestudeerde, waren terug te voeren op ingeslikt hard plastic. Het onderzoek toont aan dat het hoog tijd is om actie te ondernemen tegen de plasticsoep.