Dammen en dijken verstoren stroming van 2 op 3 rivieren

Slechts één op drie van de langste rivieren ter wereld stromen nog helemaal vrij, zonder dammen of aangelegde omleidingen dus. Dat blijkt uit een studie van de McGill Universiteit en WWF gepubliceerd in Nature.

Rivieren zijn belangrijke ecosystemen en voorzien ons van voedsel en water. Daarnaast bieden ze ook economische middelen en landbouwmogelijkheden. De afgelopen jaren heeft de mens er door de bouw van dammen en dijken voor gezorgd dat de natuurlijke stroming van rivieren werd verhinderd. Dat is een bedreiging voor het ecosysteem.

De onderzoekers ontwikkelden een methode om de verbondenheid van rivieren te evalueren. Zo beoordeelden ze twaalf miljoen rivieren. Daaruit stelden ze vast dat de helft van alle rivieren wereldwijd een verminderde connectiviteit heeft. 63 procent van de rivieren langer dan 1.000 kilometer zijn niet langer vrij stromend, ofwel free-flowing. Dit heeft betrekking tot 41 procent van de wereldwijde rivieromvang. Volgens de onderzoekers zijn dammen en stuwmeren belangrijke factoren hiervoor. Ze reguleren en onderbreken de natuurlijke stroming van rivieren.

De rivieren die nog wel free-flowing zijn, bevinden zich in afgelegen gebieden. Zoals in de Amazone- en Congobekkens, en in Noordpoolgebieden.