Deze spin maakt de snelste ‘spin’

Zowat de helft van alle spinnensoorten maakt géén web. Deze achtpoters moeten dus over andere kwaliteiten beschikken om prooien te vangen. Een hypersnelle pirouette, bijvoorbeeld.

"Biologen gebruikten hogesnelheidscamera’s om het beeld 40 keer te vertragen. Pas dan konden ze zien hoe de spinnen er in slagen zo’n snelle pirouette te maken"

De ‘platspinnen’ van de familie Selenopidae zijn een toonbeeld van regelmatigheid en symmetrie. Hun acht poten wijzen allemaal een andere richting uit, met ertussen telkens dezelfde afstand of hoek. Bovendien liggen de poten nagenoeg evenwijdig met de grond, waardoor de spinnen wel iets weg hebben van voorbij schuifelende schijfjes.

Áls je ze ziet bewegen, natuurlijk. Want platspinnen zijn meesters in camouflage, waarbij ze zich gedurende lange tijd doodstil houden. Ze wachten gewoon tot er een lekkere prooi voorbijkomt. Die zien ze niet – hoewel ze over acht ogen beschikken – maar ze voelen hun aanwezigheid via trillingen in de lucht.

Amerikaanse biologen hebben de manier gefilmd waarop platspinnen hun prooien vangen, waarbij ze zich bliksemsnel op hun slachtoffer storten. Ze gebruikten daarvoor hogesnelheidscamera’s om het beeld veertig keer te vertragen. Pas dan konden ze zien hoe de spinnen er juist in slagen zo’n snelle pirouette te maken.

De spinnen gebruiken de poten die zich het dichtste bij de prooi bevinden als anker, om vervolgens hun hele lichaam ernaartoe te katapulteren. Dit doen ze echter niet in rechte lijn, maar in een sierlijke draaibeweging, waarbij ze bijna een volledige cirkel beschrijven. De combinatie van dat trekken en duwen met de torsiekracht van het draaien, zorgt ervoor dat ze dit binnen een achtste van een seconde kunnen klaarspelen.

Dat maakt de Selenopidae tot wereldkampioen in de discipline ‘om te snelst rond je as draaien’ in de categorie ‘dieren met poten’.

 

In deze video zie je de spin in actie.