Gentse havensite recyclet metaaldeeltjes uit restafval

21 februari 2020 door LV

De Valomet-site in de haven van Gent recupereert aluminium-, koper- en zelfs gouddeeltjes uit restafval.

Foto: Deze bodemassen bevatten minuscule metaaldeeltjes.

Afval dat niet recyclebaar is, gaat naar afvalenergiecentrales. Daar wordt het verbrand en omgezet in elektriciteit en stroom. Door dat proces ontstaan er bodemassen, waarmee wegen, landingsbanen en fietsbanen worden aangelegd. Maar tijdens de verwerking van bodemassen vormt zich een ultrafijne restfractie, die materialen als koper, aluminium en zeldzame metalen bevat. Tot nu toe gingen die deeltjes, die niet groter zijn dan 20 millimeter, verloren.  

De Valomet-site in de haven van Gent, een nieuwe industriële eenheid van afvalverwerkingsbedrijf SUEZ, moet die restfractie capteren. In de installatie wordt het residu, dat er uitziet als grijze vlokken, opnieuw gezeefd. Een deel van de as bestaat uit mineralen die weinig waard zijn. Maar tussen de vlokken zit ook aluminium, koper en soms zelfs zilver en goud. Door de vlokken te wegen, kunnen machines de metalen van de mineralen onderscheiden. SUEZ schat uit 100.000 kilogram restafval tot 200 kilogram aluminium en tot 50 kilogram koper terug te winnen.

De gerecupereerde grondstoffen kunnen opnieuw in de productieketen worden ingezet. Ze zijn onder meer bestemd voor Europese smelterijen en raffinaderijen. Volgens SUEZ verbruikt deze vorm van recycling 80 procent minder energie dan de klassieke mijnbouw. Voor aluminium zou dat oplopen tot 95 procent. De CO2-uitstoot wordt beperkt, en er moeten minder nieuwe grondstoffen worden ontgonnen.

Het project had een kostenplaatje van 12 miljoen euro en kreeg 1 miljoen euro steun van de Vlaamse overheid.