IJskap op groenland is giftig

13 juli 2017 door SST

Bij het smelten kunnen grote hoeveelheden zware metalen en andere toxische stoffen in de oceaan terechtkomen.

Groenland mag dan vaak als een ongerept oord worden gezien, een onderzoek van een stel Deense microbiologen heeft nu een belangrijke nuance aangebracht. In de gigantische ijskap blijken immers bacteriën te leven die zeer goed bestand zijn tegen giftige stoffen zoals kwik, lood, pcb’s en pak’s – de twee eerste zijn zware metalen, de twee laatste zijn organische verbindingen.

Die resistentie is misschien leuk voor de microben, maar het betekent wel dat het Groenlandse ijs wellicht aanzienlijke hoeveelheden van deze toxische stoffen bevat – anders hadden de bacteriën zich er nooit tegen kunnen wapenen. Het is bekend dat luchtvervuiling vooral aan de polen neerslaat, in de oceanen en op het landijs.

De ijskap op Groenland is dus mogelijk een groot reservoir van giftige stoffen. Als het ijs er door de klimaatopwarming verder smelt, betekent dit dat de Noordelijke IJszee nog verder zal worden vervuild – waarna de vervuiling zich gaat mengen met de zuidelijker gelegen zeeën en oceanen. Dat is een probleem, want in tegendeel tot het barre ijslandschap waar slechts weinig planten en dieren leven, zijn de zeeën rond de Noordpool wél een belangrijke hotspot voor de Arctische biodiversiteit.