'Kraaien even bijzonder als mensapen'

29 december 2014 door Eos-redactie

Bonte kraaien zijn in staat om analogieën te maken tussen geometrische figuren met dezelfde vorm of kleur.

Bonte kraaien zijn in staat om analogieën te maken tussen geometrische figuren met dezelfde vorm of kleur, als ze daarvoor beloond worden met eten.

Het is al langer bekend dat kraaien de bollebozen van het vogelrijk zijn. Ze hebben een – naar vogelnormen – ijzersterk geheugen en maken soms gebruik van gereedschap. Nieuw onderzoek van de University of Iowa (VS), gepubliceerd in het vakblad Current Biology, bewijst dat de dieren ook complexe problemen spontaan kunnen oplossen.

Bij hun experiment plaatsten de onderzoekers twee bonte kraaien in een kooi, en schoven verschillende keren drie potjes met een deksel erop naar binnen. Telkens fungeerde het middelste deksel als voorbeeldsample, en stemde een van de twee buitenste deksels daarmee overeen. Zo stond op een van de twee buitenste dekselkaartjes dezelfde figuur getekend als op het middelste kaartje. En onder dat deksel konden de vogels telkens twee meelwormpjes vinden – een delicatesse voor de kraaien.

Analogieën

Opvallend vlug hadden de kraaien door dat ze het eten konden terugvinden onder het deksel met dezelfde tekening als op het middelste potje. Soms was de tekening niet geheel identiek, maar zat de overeenkomst bijvoorbeeld enkel in de kleur van de figuur of in het feit dat er geen twee dezelfde maar twee verschillende figuurtjes getoond werden. Maar zelfs dan wisten de bonte kraaien meteen het juiste deksel te lichten.

Volgens de onderzoekers is het des te verbazend dat de vogels die analogieën doorhadden zonder vooraf een intensieve training te hebben ondergaan. Die spontane intelligentie maakt de kraaiachtigen binnen het vogelrijk even bijzonder als de mensapen binnen het zoogdierenrijk, aldus de wetenschappers. (adw)