Rust roest

11 april 2013 door Eos-redactie

Het onderzoek naar manieren om de schimmelziekte 'zwarte roest' te bestrijden is in het slop geraakt en nieuwe roestvarianten steken de kop op.

Zwarte roest is een schimmelziekte die tarweplanten aantast. Al 50 jaar wordt de ziekte met behulp van in de jaren 1960 geïntroduceerde resistente tarwevariëteiten onder de duim gehouden. Maar het onderzoek naar manieren om ziekte te bestrijden is in het slop geraakt en nieuwe roestvarianten steken de kop op. Wetenschappers roepen in het vakblad Science op om het onderzoek naar de ziekte opnieuw aan te zwengelen om onze voedselvoorziening te verzekeren.

Om hun boodschap kracht bij te zetten, berekenden de wetenschappers wat er was gebeurd als de resistente tarwevariëteiten er niet waren geweest. In het jaar dat ze voor het eerst beschikbaar waren, ging er acht keer minder tarwe verloren dan in voorgaande jaren. De onderzoekers kwamen met behulp van een simulatiemodel tot de conclusie dat er zonder resistente variëteiten tussen 1960 en 2009 jaarlijks 6.2 miljoen ton graan verloren zou zijn gegaan – of zo’n 306 miljoen ton gedurende die hele periode.

De nieuwe roestvarianten zouden volgens de wetenschappers het merendeel van de wereldwijd verbouwde tarwe kunnen aantasten. Daarom moet er meer worden geïnvesteerd in de zoektocht naar tarwevariëteiten die tegen de nieuwe roestvarianten bestand zijn.(ddc)