Van PhD naar roem en vice versa

29 mei 2020 door

Het is algemeen bekend dat het winnen van de Vlaamse PhD Cup van een PhD-er een instant-beroemdheid maakt. Maar wist je dat er ook beroemdheden zijn, zoals Queen-gitarist Brian May, die de omgekeerde weg aflegden en doctoreerden? 

We hebben het dan niet over de waslijst aan celebrities die een eredoctoraat kregen, zoals Dolly Parton, John Bon Jovi en Kermit de Kikker*. Neen, we schrijven over het echte werk: beroemdheden die een doctorstitel zonder “ere”-prefix behaalden.

Brian May 
Queen-gitarist Brian May geeft een hele nieuwe invulling aan het begrip starstruck: de rockster behaalde in 2007 een PhD in de Astrofysica aan het Imperial College London, getiteld "A survey of radial velocities in the zodiacal dust cloud". Hier te downloaden

 

Bryan 'Dexter' Holland
Bryan "Dexter" Holland, frontman van punkrockband The Offspring, schreef niet alleen oorwurmen als "Pretty Fly for a White Guy" of "Self Esteem", maar werkte 3 jaar geleden een PhD in de moleculaire biologie af aan de University of South Carolina. Hier kan je zijn PhD-thesis over het HIV-virus doornemen.

 

Greg Graffin 
Op vijftienjarige leeftijd richtte Greg Graffin Bad Religion op. Op z'n 56e heeft de punkrocker een PhD in de Zoölogie op zak, schreef hij twee boeken over wetenschap en religie ("Is Belief in God Good, Bad or Irrelevant: A Professor and a Punk Rocker Discuss Science, Religion, Naturalism and Christianity" (2006) en "Evolution: Faith, Science and Bad Religion in a World Without God" (2010)) en geeft hij, tussen het touren door, colleges over evolutie aan zijn alma mater Cornell University.

Dan Snaith 
Het Canadese Caribou staat bekend voor zijn ritmische, bezwerende en repetitieve electropop. De berekende melodieën komen dan ook uit de koker van Dan Snaith, een doctor in de wiskunde aan het Imperial College London. Zo is “Overconvergent Siegel Modular Symbols” niet de titel van Caribou’s jongste elpee, maar de titel van Snaith’s doctoraat.

 

Miuccia Prada
De erfgename van het legendarische Italiaanse mode-imperium dat haar grootvader in 1913 oprichtte, behaalde in de jaren ’70 een PhD in de politieke wetenschappen aan de Universiteit van Milaan. Het onderwerp van haar doctoraat blijft, net als de ontwerpatronen van Prada’s jongste zomercollectie, een goed bewaard geheim.
 

Mayim Bialik
Mayim Bialik kan / moet je kennen van haar acteerprestaties in Blossom en -vooral- The Big Bang Theory. Haar rol als neurowetenschapper Dr. Amy Farrah Fowler in die serie is haar op het lijf geschreven. Zo zette Bialik haar PhD in de Neurowetenschappen aan de UCLA tijdelijk on hold om haar acteercarrière te lanceren. Ze wist uiteindelijk te promoveren met een proefschrift over het Prader-Willi-syndroom, een erfelijke aandoening.

Doe mee aan de Vlaamse PhD Cup

Behaalde jij de voorbije twee jaar jouw doctoraat? Maak jouw onderzoek beroemd: neem deel aan de Vlaamse PhD Cup. 

Alle info & registratie

Angela Merkel 
In volle coronacrisis oogstte de Duitse bondskanselier veel lof voor haar heldere uitleg over de verspreiding van het coronavirus en waarom het opheffen van een lockdown zo’n complexe beslissing is. The Guardian schreef haar sterke communicatie toe aan haar achtergrond als wetenschapper. Voor ze in de politiek stapte, werkte Merkel namelijk een tijdlang als academicus aan de Academie van Wetenschappen in Berlijn, waar ze een doctoraat in de kwantumchemie behaalde. 

Wouter Beke
Ook dichter bij huis vinden we politici met een doctorstitel op zak. Zo promoveerde Wouter Beke (CD&V) in 2004 aan de KU Leuven in de poltitieke wetenschappen met het doctoraat “De Christelijke Volkspartij tussen 1945 en 1968: breuklijnen en pacificatie-mechanismen in een catch-all partij.”

John Crombez
Voormalig sp.a-voorzitter John Crombez is doctor in de economie. Hij doctoreerde in 2001 aan de Universiteit Gent op een onderzoek naar de Europese aandelenbeurs. Bekijk zijn proefschrift hier: "Modeling expected returns and discount factors for European stock markets".

Bart De Wever (N-VA) kan dan weer net géén doctoraatsdiploma van de KU Leuven voorleggen. De Wever werkte er aan een proefschrift over de na-oorlogse Vlaamse partijvorming, tot hij besloot om zich volledig aan de politiek te wijden. 

Wie zich in de toekomst allicht wel bij het lijstje "gedoctoreerden" zal scharen is voormalig Vlaams parlementsvoorzitter Jan Peumans. Hij werkt momenteel aan de Universiteit Gent aan een doctoraat over het Vlaams-nationalisme in Limburg na WO II. Saillant detail: zijn promotor is niemand minder dan Bruno De Wever, broer van Peumans’ voormalig partijvoorzitter. Benieuwd of hij na promotie zal deelnemen aan de Vlaamse PhD Cup... 

Vladimir Klitschko
De Oekraiense bokser Vladimir Klitschko is ook intellectueel een zwaargewicht. Naast een gouden medaille van de Olympische Spelen 1996 en meerdere kampioenschapsgordels hangt er namelijk een doctoraal diploma in de Sportwetenschappen in zijn prijzenkast. Hij promoveerde in 2001 aan de Universiteit van Kiev met een thesis over pedagogische technieken voor het trainen van jonge sporters. Zijn broer Vitali, ook een profbokser, behaalde trouwens datzelfde diploma een jaar eerder met een thesis over talent en sponsoring in de sport. De broers dragen trouwens de toepasselijke bijnamen Dr. Steelfist (Vladimir) & Dr. Ironfist (Vitali). 

Shaquille O’Neal 
Shaquille “Shaq” O’Neal dankt zijn faam aan zijn straffe optredens in de NBA met o.a. de LA Lakers. Na zijn basketbalcarrière wierp hij zich toe op het DJ-en, wat hem in recente jaren meermaals naar Tomorrowland bracht. Minder bekend is dat O’Neal een doctoraat in de pedagogische wetenschappen op zak heeft. In 2012 promoveerde Shaq tot dr. O’Neal aan de Barry University in Miami met een thesis over hoe CEO’s en bedrijfsleiders humor gebruiken op de werkvloer en waarom dat bijdraagt tot succes. 

Mikhail Youzhny
De term “filosofisch” wordt wel eens gebruikt om een kalm persoon te beschrijven. Die vlieger gaat niet echt op voor de voormalige tennisspeler en doctor in filosofie Mikhail Youzhny. Hoewel de Rus een aardig palmares kan voorleggen, staat hij vooral bekend voor zijn woede-uitbarstingen op het court, waarbij heel wat rackets sneuvelden. Opmerkelijk: Youzhny behaalde zijn doctoraat aan de Universiteit van Moskou in 2010, tijdens zijn hoogdagen als profspeler. Het onderwerp van zijn doctoraatsonderzoek: een vergelijkend onderzoek naar de manier waarop professionele tennisspelers het spelletje benaderen.

Phara de Aguirre 
In 1989 viel de Berlijnse Muur, werd de eerste GPS-satelliet de ruimte ingeschoten en kregen de Verenigde Staten van Amerika voor het eerst een Afro-Amerikaanse gouverneur (Lieutenant Governor Douglas Wilder in Virgina). Maar 1989 was ook het jaar waarin De Afspraak-presentatrice en voormalig PhD Cup-trainer Phara de Aguirre aan de KU Leuven tot doctor in de pedagogische wetenschappen promoveerde. Haar proefschrift: "Agogisch handelen in nieuwe sociale bewegingen: literatuurstudie en verkennend onderzoek van vormingsactiviteiten van vredesorganisaties"

David Van Reybrouck
Wie zijn internationaal bejubelde Cong-boek las, weet al langer dat schrijver David Van Reybrouck er niet voor terugdeinst om honderden pagina's neer te pennen. Het komt dan ook niet als een complete verrassing dat Van Reybrouck een doctoraat van nagenoeg 400 pagina's afwerkte. Wat allicht meer verbazing opwekt: Van Rebrouck doctoreerde in de archeologie aan Cambridge University met een proefschrift getiteld "From Primitives to Primates: a History of Ethnographic and Primatological Analogies in the Study of Prehistory." 

* Kermit de Kikker kreeg in 1996 een eredoctoraat van het Southampton College in New York. Hij hield er deze toespraak: https://whatrocks.github.io/commencement-db/1996-kermit-the-frog-southampton-college/