15-minutentest voor alzheimer

14 januari 2014 door Eos-redactie

Amerikaanse wetenschappers hebben een ‘zelftest’ ontwikkeld waarmee je in een kwartier kunt achterhalen of je mogelijk de eerste symptomen van dementie vertoont.

Amerikaanse wetenschappers hebben een ‘zelftest’ ontwikkeld waarmee je in een kwartier kunt achterhalen of je mogelijk de eerste symptomen van dementie vertoont.

De test, die zowel online als met pen en papier kan worden ingevuld, peilt onder meer naar oriëntatie, taalvaardigheid, geheugen en wiskundige vaardigheden. Hij is ontwikkeld door neurologen aan de Ohio State University. Die hebben de test nu afgenomen bij ruim duizend vijftigplussers. 28% van hen bleek een of andere cognitieve achteruitgang te vertonen. Volgens de onderzoekers kwamen de resultaten zeer goed overeen met die van gedetailleerde dementietests die artsen vandaag gebruiken.

De voordelen van de ‘zelftest’ zijn legio, klinkt het. Het gaat sneller, het is goedkoper en er is geen arts nodig. Wie tegenvallende resultaten krijgt, maakt wel het best een afspraak met de huisarts. Dat benadrukt ook neuroloog Rik Vandenberghe van het UZ Leuven: ‘Dit is geen echte zelftest die een diagnose stelt. Daarvoor is hij te kort en te eenvoudig. Maar als je slecht scoort – minder dan 14/22 – dan ga je het best naar de huisarts voor de interpretatie van het resultaat. Het kan om alzheimer gaan, maar er kan ook een andere verklaring zijn.’ Scoor je beter dan 14/22, kan je dan wel gerust zijn? ‘Dit is geen erg gevoelige test. De grens tussen normale cognitieve veroudering en de eerste symptomen van alzheimer, is vaag. Om een duidelijke diagnose te krijgen, moet je gedetailleerder testen bij een arts.’

De test maakt het ook mogelijk grote groepen te screenen, stellen de Amerikaanse wetenschappers, van wie het artikel verscheen in The Journal of Neuropsychiatry. Mensen zouden op die manier sneller naar de dokter stappen en dus ook sneller met een behandeling kunnen starten. Zo’n grootschalige screening heeft echter weinig zin, vindt Vandenberghe. ‘De medicatie heeft niet zo’n groot effect dat het echt veel uitmaakt als je er wat sneller bij bent.’ (lg)