65-plussers nemen meer financiële risico’s

01 oktober 2013 door Eos-redactie

Ook mentaal gezonde ouderen nemen irrationele beslissingen, met soms zware financiële gevolgen.

Mentaal gezonde ouderen nemen vaker irrationele beslissingen dan jongere volwassenen, met soms zware financiële gevolgen. Dat blijkt uit een Australisch onderzoek.

Dat tieners nog niet in staat zijn rationele beslissingen te nemen en risicogedrag vertonen, is algemeen bekend. Maar ook 65-plussers laten zich, zeker voor geldzaken, beter begeleiden door zoon of dochter. Ze lopen een hoger risico om te veel interest te betalen voor een lening, de waarde van hun huis te onderschatten of een peperdure verzekering af te sluiten.

Dat geldt overigens niet alleen voor ouderen die mentaal of fysiek aftakelen, maar ook voor hun gezonde leeftijdsgenoten. Dat blijkt uit een studie bij 135 gezonde proefpersonen tussen 12 en 90 jaar. Australische wetenschappers lieten hen 320 keer een keuze maken, waarbij ze geld konden winnen of verliezen. Zo moesten ze bijvoorbeeld kiezen tussen vijf dollar in het handje of spelen in een loterij, waarbij het te winnen bedrag varieerde, net als de kans om te winnen. Daarnaast moesten ze dezelfde soort keuzes maken waarbij ze geld konden verliezen.

De 65-plussers bleken heel wat geld te verliezen door irrationele of inconsequente keuzes – ze staken bijna 40% minder in hun zak dan de proefpersonen tussen 21 en 64. Zelfs als het zonneklaar was welke keuze de beste was (bijvoorbeeld een zeker verlies van vijf euro of meespelen in een loterij waarbij ze vijf euro konden verliezen), ging een kwart van de ouderen de mist in. Zo grepen ze naast 46% van wat ze hadden kunnen winnen – terwijl dat bij jongere volwassenen nog geen 10% en bij adolescenten 19% bedroeg. Ten slotte vertoonden de ouderen ook veel vaker inconsistent keuzegedrag, en ze namen ook meer risico bij proeven waarbij ze geld konden verliezen.

De onderzoekers van de University of Sydney merken op dat ouderen daarom niet altijd te voorzichtig zijn. Dat is wel zo als er wat te winnen valt, maar als ze geld kunnen verliezen, blijken ouderen net meer risico te nemen. Een verklaring voor hun irrationeel keuzegedrag zoeken de onderzoekers onder meer bij een achteruitgang van rekenvaardigheden. Die steken zelfs bij de jongste ouderen (65-74 jaar) al de kop op. Het onderzoek verscheen deze week in het vakblad PNAS. (lg)