Avondmensen hebben andere hersenen

01 oktober 2013 door Eos-redactie

Duitse onderzoekers denken de biologische oorzaak achter slaapritmes te hebben gevonden.

De biologische klok tikt bij iedereen anders. Ochtendmensen springen ’s ochtends gemakkelijk uit hun bed, terwijl avondmensen ’s avonds op hun best zijn. Duitse onderzoekers hebben nu de biologische oorzaak achter slaapritmes ontdekt.

Avondmensen hebben het doorgaans moeilijker in onze maatschappij, waar mensen vroeg naar hun werk moeten en ’s avonds vaak vroeger in bed kruipen. Avondmensen lijken daardoor een chronische jetlag te hebben. Ze slapen slechter, zijn vermoeider gedurende de dag, roken gemiddeld meer en drinken meer alcohol, en zijn vatbaarder voor depressies.

Avondmensen zijn niet gewoon slecht aangepast aan het ritme van de maatschappij. Duitse onderzoekers ontdekten dat er ook een lichamelijke oorzaak is waarom de biologische klok van avondmensen anders loopt. In vergelijking met ochtendmensen of mensen met een gemiddeld slaapritme, hebben avondmensen minder witte stof in bepaalde hersengebieden. De witte stof staat in voor het beschermen van de zenuwbanen en wordt ook geassocieerd met je levensstijl, zoals het slaappatroon.

Er is nog meer onderzoek nodig naar oorzaak en gevolg. Misschien staan dezelfde genen die de biologische klok regelen, ook in voor de afwijkende hersenstructuur. Het kan ook zijn dat de vermindering van de witte stof de biologische klok ontregelt en zo de chronische jetlag veroorzaakt. (mg)