Breinchip ontkoppelt hersengebieden parkinsonpatiënten

14 april 2015 door Eos-redactie

Waarom diepebreinstimulatie helpt.

Waarom diepebreinstimulatie helpt.

Mensen met de ziekte van Parkinson krijgen soms elektrodes ingeplant in hun hersenen. Elektrische stimulatie van een specifiek hersengebied zorgt ervoor dat ze stoppen met beven. Waarom diepebreinstimulatie (DBS) werkt tegen motorische problemen was tot nog toe onduidelijk.

Coralie de Hemptinne (University of California, San Francisco, VS) en haar collega’s hebben dat nu ontrafeld. Ze maten de hersenactiviteit van 23 parkinsonpatiënten voor, tijdens en na een operatie om elektrodes in te planten. Ze ontdekten dat hersengebieden minder met elkaar communiceren als de elektrodes aan staan, en dat die ‘ontkoppeling’ specifiek in gebieden gebeurt die gelinkt zijn aan het plannen en uitvoeren van lichaamsbewegingen. Hoe groter de ontkoppeling, hoe beter DBS werkte.

De onderzoekers menen dat hun ontdekking kan helpen om DBS te verfijnen, zodat er enkel stimulatie wordt gegeven als dat nodig is, en hoeveel er nodig is. De studie kan ook van nut zijn voor andere toepassingen van DBS, zoals tegen chronische pijn of ernstige depressie. (lg)

De studie is gepubliceerd in het vakblad Nature Neuroscience.