Economische crisis maakt moeders strenger

07 augustus 2013 door Eos-redactie

Tijdens economisch moeilijke periodes blijken sommige moeders hun kind harder te behandelen. Een genvariatie genaamd T-allel ligt aan de basis daarvan.

Tijdens economisch moeilijke periodes blijken sommige moeders hun kind harder te behandelen. Een genvariatie genaamd T-allel ligt aan de basis daarvan. Dat stelden wetenschappers van verschillende Amerikaanse universiteiten vast.

 

De onderzoekers analyseerden gegevens van 5.000 Amerikaanse kinderen, geboren tussen 1998 en 2000, en hun moeders. Toen de kinderen drie, vijf en negen jaar oud waren, werd met bevragingen informatie verzameld over het ouderlijke gedrag van de moeder, en tijdens de laatste ondervraging werd een speekselstaal genomen voor DNA-analyse.

 

Uit die data bleek dat moeders met een variatie op het DRD2 Taq1A genotype, genaamd T-allel, merkbaar strenger optraden tegen hun kinderen tijdens economische recessies, zoals tijdens de crisis van 2007 tot 2009. DRD2 Taq1A controleert de aanmaak van dopamine in het lichaam. Dat hormoon reguleert onder meer emoties en motivaties.

 

Orchidee of paardenbloem

De onderzoekers leiden uit hun bevinden een theorie af die ze de orchidee-paardenbloemhypothese noemen. ‘We hebben achterhaald dat het T-gen je kwetsbaarder maakt tijdens moeilijke periodes. Anderzijds stimuleert het je net in een positieve omgeving. Net zoals een orchidee volop openbloeit als de omstandigheden optimaal zijn’, legt onderzoeker Irwin Garfinkel uit. ‘Andere mensen zijn dan weer als paardenbloemen. Zij zullen nooit helemaal floreren, maar kunnen wel overleven in alle omstandigheden.’

 

Het T-allel is dus zeker geen eenzijdig slechte genvariant. ‘In dat geval zou het al lang uitgestorven zijn,’ aldus Garfinkel. ‘Er moet, met andere woorden, wel een of ander voordel aan vasthangen.’ De studie werd deze week gepubliceerd in PNAS. (adw)