Een permanent venster voor de hersenen

03 september 2013 door Eos-redactie

Een doorzichtig implantaat in de schedel maakt de behandeling van hersenaandoeningen mogelijk zonder de schedel te moeten openen.

Een doorzichtig implantaat in de schedel maakt de behandeling van hersenaandoeningen mogelijk zonder de schedel te moeten openen.

Patiënten met hersentumoren of andere levensbedreigende neurologische aandoeningen die kunnen worden geholpen met laserbehandelingen, moeten vrijwel altijd een craniotomie ondergaan, waarbij hun schedel wordt geopend. Dat komt omdat de meeste medische lasers niet door menselijk bot kunnen dringen.

Amerikaanse onderzoekers brengen daar nu verandering in met een nieuw schedelimplantaat waar de lasers wel doorheen kunnen. Het implantaat is vervaardigd uit yttria gestabiliseerd zirconia, het keramische materiaal dat nu al wordt gebruikt voor heupimplantaten en kronen voor tanden, dus er is geen gevaar voor afstotingsverschijnselen. Het is bovendien doorzichtig, waardoor artsen de laserstralen heel precies op de te behandelen zones kunnen richten.

En het implantaat is bovendien beter geschikt voor mensen dan de glazen voorgangers die tot nu toe werden voorgesteld. Dat komt omdat het materiaal veel sterker is dan glas en beter kan standhouden bij schokken en slagen, wat het niet alleen veiliger maakt, maar ook het dragen van opvallende beschermende hoofddeksels overbodig maakt. (ev)