Extremisme op sociale media niet altijd gevaarlijk

02 september 2014 door Eos-redactie

Na toevallige contacten met extremistische boodschappen op sociale media is het risico erg klein dat jongeren overgaan tot gewelddadig extremisme.

Zetten sociale media jongeren aan tot gewelddadig extremisme? Na toevallige contacten met extremistische boodschappen is het risico erg klein, maar als de jongeren er actief naar zoeken, dan is het risico dat ze tot geweld overgaan een pak groter.

Samen met collega’s van de Université catholique de Louvain onderzocht de Vakgroep Strafrecht en Criminologie van de Universiteit Gent in welke mate jongeren aan de lokroep van gewelddadig extremisme weerstaan. Na enquêtes bij 6.020 Vlaamse en Waalse jongeren van 16 tot 25 jaar blijkt dat wie actief extremistische informatie opzoekt daar al eerder interesse voor had. Die groep gebruikt sociale media om haar interesse verder uit te diepen en daadwerkelijk activiteiten te organiseren.

Pieter Nanninga van de Universiteit Groningen onderzocht de effecten van video's die de jihadistische beweging, en Al Qaida in het bijzonder, na zelfmoordaanslagen verspreiden. De martelarenvideo's waren in het begin van deze eeuw op een breed publiek gericht, vandaag vooral op gelijkgestemden. Nanninga komt tot de conclusie dat het bekijken van zulke filmpjes voor jongeren vooral een bevestiging van een al gemaakte keuze vormt. Extremisten richten zich in hoofdzaak op jongeren die al op het randje staan om zich bij de jihad aan te sluiten, en niet op de doorsnee moslim. (fvb)