Fatale selfies

De lijst van ‘fatale selfies’ was nooit langer dan in 2016.

De onverantwoorde risico’s die mensen nemen voor een ultieme selfie, komen ook in de medische literatuur aan bod. Selfitis heet de aandoening

Een jongen van zestien is in februari gestorven in Chennai in India toen hij werd gegrepen door een trein. De jongen wilde een selfie nemen met de aankomende trein, maar hij wachtte iets te lang tot de trein goed was gekadreerd. In maart schoot een 43-jarige man uit Washington zichzelf per ongeluk een kogel door het hoofd toen hij een selfie nam met zijn wapen. In mei werd een Chinese zakenman gedood door een walrus nadat hij met het dier op de foto ging. In juni maakte een 51-jarige Duitse toerist een ‘spring-selfie’ nabij Machu Picchu in Peru. De man verloor zijn evenwicht, denderde veertig meter naar beneden en stierf. En nog eentje: in september wilde een 66-jarige Italiaanse toerist in Kenia op de foto met een kudde olifanten. Die hadden geen zin in het kiekje en vertrappelden de man voor de ogen van zijn vrouw, die niet mee op de foto wilde.

De lijst van ‘fatale selfies’ was nooit langer dan in 2016. In de eerste elf maanden kwamen negentig selfie-makers om tijdens hun jacht op likes en commentaren. Met de vaak turbulente feestdagen in gedachten ronden we dit jaar vermoedelijk de kaap van honderd selfie-doden. In 2015 waren dat er nog 39, het jaar daarvoor ‘amper’ vijftien. Hoofdzakelijk jongeren komen om tijdens het nemen van een selfie. Mannen lopen drie keer meer risico dan vrouwen, ook al maken vrouwen meer selfies. De met voorsprong meest onfortuinlijke selfie-natie is India. Meer dan de helft van alle selfie-doden wereldwijd komt uit dat land, wat de Indiase overheid er al toe aanzette om ‘selfievrije zones’ in te voeren.

De onverantwoorde risico’s die mensen nemen voor een ultieme selfie, komen ook in de medische literatuur aan bod. Selfitis heet de aandoening. Het is een psychische stoornis, verwant aan extreem narcisme, waarbij iemand een onverzadigbare drang voelt om de meest populaire te zijn op sociale media. De drang leidt ertoe dat selfiemakers onverantwoorde risico’s nemen en sterven.

Wetenschappers van de Carnegie Mellon University in het Amerikaanse Pittsburgh bestudeerden de omstandigheden van 127 fatale selfies. De doodsoorzaken pasten in zes categoriën: selfiedood door een val, verdrinking, aanrijding, wapen, dier of elektrocutie. Op basis van hun analyse ontwikkelden ze vervolgens een applicatie voor de smartphone die waarschuwt wanneer iemand een gevaarlijke selfie dreigt te maken. De app gebruikt daarvoor een database met onveilige locaties en de herkenning van potentieel gevaarlijke elementen op de foto, zoals een rotswand of een aankomende trein. In de huidige versie schat de applicatie in 70 procent van de gevallen het gevaar correct in. Alleen gezond verstand scoort beter.