Groen verzacht de zeden

13 maart 2013 door Eos-redactie

Omgevingspsychologen stuurden enkele vrijwilligers de stad in om te testen of ze ook daar hun hersenactiviteit zou kunnen meten.

Wetenschappers die de hersenactiviteit bestuderen moeten vooralsnog meestal binnenblijven – als hun werk al geen logge scanner vergt, dan toch minstens een kluwen van draden, zoals bij het vervaardigen van elektro-encefalogrammen die de elektrische activiteit van de hersenen weergeven.

Toen de Schotse omgevingspsychologe Jenny Roe en haar collega's hoorden dat een bedrijf in Hong Kong een toestel op de markt had gebracht dat de informatie vanuit de op de hersenpan aangebrachte elektroden draadloos doorstuurde naar een laptop, stuurden ze dan ook prompt enkele proefkonijnen de stad in om te testen of ze ook daar hun hersenactiviteit zou kunnen meten.

Tijdens een wandeling van een half uur deden de deelnemers achtereenvolgens een winkelstraat, een park en een zakendistrict met druk verkeer aan. Uit de gemeten hersenactiviteit konden de onderzoekers vervolgens opmaken dat de wandelaars bij het betreden van het park stilaan minder opgewonden en gefrustreerd werden en hun aandacht lieten afdwalen. In de drukke buurt waren ze uiteraard weer veel alerter.

Echt verbazend is dat allemaal niet, maar het toont wel aan dat groen ons deugd doet, en dat het toestel mogelijk nuttig kan zijn voor dit soort onderzoek. Al klagen de wetenschappers wel dat het bedrijf niet alle details wil prijsgeven over hoe het toestel precies werkt, wat de interpretatie bemoeilijkt. (tv)