In het brein van de dader

08 juli 2013 door Eos-redactie

Amsterdamse gedragswetenschappers ontwikkelen momenteel een leugendetector op basis van hersenactiviteit.

Amsterdamse gedragswetenschappers ontwikkelen momenteel een leugendetector op basis van hersenactiviteit.

Een klassieke leugendetector meet vooral zweetproductie of hartslag. ‘Maar honderd procent correct is dat niet’, meent de Amsterdamse gedragswetenschapper Bruno Verschuere. ‘Te horen krijgen: “jij hebt het gedaan!” doet iedereen zweten. Of toch, elke normale mens. Er zijn er ook die geen emotionele reactie tonen, zelfs bij gericht gekozen vragen.’

Daarom ontwikkelen Bruno Verscheure en zijn collega’s van de Universiteit van Amsterdam een nieuwe leugendetector op basis van breinactiviteit. ‘Zweten onder druk van een resercheur doet niet iedereen. Wat iedereen wel vertoont, is een cognitieve reactie. Informatie, die een persoon onbekend voorkomt, lokt geen cognitieve reactie uit. Informatie, die hem bekend voorkomt, wel,’ aldus Verschuere. ‘Zo zal de moordenaar cognitief reageren bij het zien van bijvoorbeeld het juist moordwapen. Een ontschuldige zal bij alle moordwapens op dezelfde manier reageren. Het gaat om luttele seconde verschil in de hersenactiviteit, maar dat kan al voldoende zijn om de dader te klissen.’ (il)

Op verzoek van de Vereniging van Wetenschapsjournalisten in Nederland (VWN) opende het onderzoekslab van de afdeling Psychologie van de Universiteit van Amsterdam eenmalig haar deuren. Eos was erbij.