Hoe kan je preventief de signalen van burn-out detecteren?

Het burn-outsyndroom is aan een heuse opmars bezig. Toch zijn er ook manieren om je te wapenen tegen dat vervelende gevoel van opgebrand zijn.

Inefficiëntie

Een van de drie voornaamste symptomen van een burn-out is inefficiëntie. Wanneer je baan niet goed bij je past, je collega's je tegenwerken of je de tools gewoonweg niet hebt om je werk naar behoren uit te voeren, kan dat leiden tot veel frustratie. Falende communicatie is hier vaak de boosdoener. Probeer zo vlot en eerlijk mogelijk aan te brengen wat er beter kan, jij bent immers ook een belangrijke schakel in het bedrijf.

Cynisme

Wanneer werknemers niet het gevoel hebben dat hun werk zinvol is of wanneer de chef nooit eens een blijk van waardering geeft, kan je cynisch worden. Probeer daarom een goede relatie te onderhouden met je leidinggevende en collega's. Vraag hen desnoods zelf om feedback, of stel voor om 's middags samen te gaan lunchen. Zo bevorder je de werksfeer en er zal altijd wel iemand zijn die geïnteresseerd is.

Uitputting

Vaak is uitputting het laatste symptoom. Wanneer je keer op keer botst met collega's of het werk moeizaam verloopt omdat je de puf niet meer hebt, kan dat tot chronische vermoeidheid leiden. Vermijd oververmoeidheid door gezond te eten, stelselmatig te ontspannen, om het half uur eens de benen te strekken en op tijd te gaan slapen.