Honden helpen veteranen met posttraumatische stressstoornis

14 juni 2018 door AB

Veteranen die kampen met posttraumatische stressstoornis hebben minder stress, angst, woede, en slaapproblemen als zij een speciaal getrainde hond in huis hebben.

Speciaal getrainde geleide honden hebben een positief effect op de mentale gezondheid van veteranen met een posttraumatische stressstoornis (PTSS), concluderen wetenschappers van de Purdue University College of Veterinary Medicine.

PTSS ontstaat na een traumatische gebeurtenis zoals het meemaken van een oorlog. Patiënten herbeleven hun trauma en kunnen ook last hebben van allerlei psychische problemen zoals angstaanvallen, depressies en slaapproblemen. Een speciaal getrainde hond kan zorgen voor meer rust en regelmaat in het leven van de patiënt.

De Amerikaanse wetenschappers vergeleken 45 veteranen die de hond in huis hadden met 28 veteranen die op de wachtlijst stonden om de hond te krijgen. De veteranen kampten allemaal met PTSS.

Om de lichamelijke effecten van stress te meten namen de veteranen speekselmonsters bij zichzelf af. Dit deden ze eenmaal direct na het ontwaken en nogmaals 30 minuten later. In speeksel kan je het stresshormoon cortisol meten. Bij gezonde individuen is het cortisollevel verhoogd direct na het wakker worden. De veteranen met de hond hadden na het wakker worden een gezondere hoeveelheid cortisol in hun speeksel dan de veteranen zonder hond. Bovendien gaven ze aan beter te slapen en minder angst- en woedeaanvallen te hebben.

Eerder onderzoek toonde al aan dat PTSS-symptomen verminderen en de kwaliteit van leven verbetert door een speciaal getrainde hond in huis te halen. Toch is het nog te vroeg om te zeggen dat de speciale hond PTSS geneest. Nu onderzoeken de wetenschappers op individueel niveau hoe zo’n hond de cortisollevels verandert.

De bevindingen zijn gepubliceerd in het vakblad Psychoneuroendocrinology.