Link tussen diabetes, alzheimer en parkinson

02 juni 2015 door Eos-redactie

Onderzoek bij ratten toont aan dat een ongezond voedingspatroon neurodegeneratieve aandoeningen, zoals alzheimer en parkinson, kan veroorzaken.

Het is al langer geweten dat een ongezond voedingspatroon kan leiden tot diabetes type 2. Nieuw onderzoek toont aan dat het ook neurodegeneratieve aandoeningen, zoals alzheimer en parkinson, kan veroorzaken.

Onderzoekers aan de universiteit van Puebla (Mexico) gaven jarenlang calorierijke voeding met hoge glucoseconcentraties aan de ratten in hun laboratorium. De diertjes kregen daardoor overgewicht en diabetes, waarna de wetenschappers ze grondig onderzochten. In hun hippocampus en cerebrale cortex, twee gebieden in de hersenen die belangrijk zijn voor het korte- en langetermijngeheugen, bleken ontsteking en neurodegeneratie op te treden. Daardoor liepen de ratten een sterk verhoogd risico op ziektes als alzheimer en parkinson.

Bij mensen met overgewicht en diabetes zou na een periode van zeven tot veertien jaar dezelfde chronische ontsteking en degeneratie ontstaan. Slechte eetgewoontes kunnen ook bij ons op relatief korte tijd de werkcapaciteit van de hersenen verminderen. Daarnaast verouderen de hersenen prematuur. Zo hebben sommige diabetespatiënten van vijftig à zestig jaar oud de hersenen van een zeventiger. Obese kinderen die tijdens hun pubertijd diabetes ontwikkelen, kunnen eveneens hersenschade oplopen. Zo werkt diabetes mogelijk leerstoornissen in de hand. 

De onderzoekers werken momenteel aan een toestel dat glucosewaarden meet zonder dat daarvoor een bloedstaal nodig is. Sensoren meten de elektrische spanning die opgewekt wordt door de glucose die zich aan het huidoppervlak bevindt. In de toekomst kan daar een app uit voortkomen waarmee diabetespatiënten hun glucoseniveaus in de gaten houden zonder een vingerprik. (ks)