Meer stress, minder auto-ongevallen

07 april 2014 door Eos-redactie

Jongeren die tijdens stressmomenten meer stresshormonen produceren, lopen minder risico op ongevallen met de wagen dan leeftijdsgenoten die er minder produceren.

Jongeren die tijdens stressmomenten meer stresshormonen produceren, lopen minder risico op ongevallen met de wagen dan leeftijdsgenoten die er minder produceren.

Uit een Canadese studie, die gepubliceerd is in JAMA, blijkt dat jongeren die heviger reageren op stress in minder ongevallen betrokken zijn dan jongeren die minder fel reageren. Voor het onderzoek werden de auto's van 42 zestienjarigen uitgerust met camera's, versnellingsmeters en kilometertellers. Zo wilden de wetenschappers nagaan in hoeveel ongelukken en bijna-ongelukken de jongeren betrokken waren tijdens de eerste 18 maanden dat ze mochten autorijden. Daarnaast namen ze ook speekselstalen af bij de jongeren terwijl deze stresserende wiskundeproblemen moesten oplossen. Met die stalen maten de onderzoekers hoeveel cortisol er in hun bloed zat. Cortisol is een hormoon dat vrijkomt bij elke vorm van stress.

De resultaten tonen dat jongeren die meer cortisol aanmaakten minder problemen op de baan hadden. Ook daalde hun aantal ongevallen per kilometer sneller dan bij jongeren die minder hevig op stress reageerden. Het onderzoek suggereert dat jongeren die gevoeliger zijn voor stress, sneller betere rijtechnieken oppikken. De resultaten zijn echter niet absoluut: de testpersonen waren rijker en gezonder dan de gemiddelde jongere en er vonden maar enkele kleine ongelukken plaats tijdens het experiment. (cs)