Moeite met vroeg opstaan? Ga kamperen!

01 augustus 2013 door Eos-redactie

Een week kamperen heeft een gunstig effect op onze biologische klok.

Een week kamperen heeft een gunstig effect op onze biologische klok. Dat blijkt uit een onderzoek van de University of Colorado Boulder, gepubliceerd in het vakblad Current Biology.

‘Door ons meer bloot te stellen aan natuurlijk licht en minder aan kunstlicht, kunnen we onze biologische klok en slaaptijden veranderen. Zo worden we makkelijker wakker en zijn we ‘s morgens alerter,’ zegt hoofdonderzoeker Kenneth Wright.

Wright nam het slaappatroon van acht volwassenen onder de loep. Eerst onderzocht hij hun normale werkweek, waarna hij ze meenam om een week te kamperen. Toestellen die kunstlicht produceren, zoals zaklampen of mobiele telefoons, werden bewust geweerd.

Melatonine

Het onderzoek toonde aan dat de proefpersonen tijdens de normale werkweek gemiddeld twee uur later gingen slapen dan tijdens de kampeertrip. Dat schrijft Wright toe aan melatonine, een hormoon dat onze biologische klok regelt. Hoe hoger de waarden, hoe slaperiger we ons voelen.

Bij de meeste mensen stopt de productie van het hormoon pas enkele uren na het opstaan. Om die reden voelen we ons aanvankelijk nog moe. Na een week kamperen bleek dat de productie van het hormoon bij het testpanel ophield nog voor ze opstonden. Daardoor voelden ze zich ‘s morgens fris en monter.

‘Ons onderzoek suggereert dat mensen die vroeger gaan slapen en vroeger opstaan, beter zullen presteren op het werk,’ aldus Wright. ‘Op voorwaarde dat ze zich meer blootstellen aan zonlicht overdag en minder aan kunstlicht ’s nachts.’ (eb)