MS-medicijn verdringt slechte herinneringen

26 mei 2014 door Eos-redactie

Muizen die het MS-middel fingolimod kregen, vergaten veel sneller waar ze bang voor waren.

Muizen die het MS-middel fingolimod kregen, vergaten veel sneller waar ze bang voor waren.

Het middel fingolimod, dat wordt verkocht onder de merknaam Gilenya, onderdrukt het immuunsysteem en wordt daarom gebruikt voor de behandeling van bepaalde patiënten met multiple sclerose (MS).

Maar het medicijn heeft nog een tweede functie, ontdekten Sarah Spiegel en haar collega’s van Virginia Commonwealth University School of Medicine. Het middel onderdrukt een enzym dat de genexpressie regelt die gelinkt is met geheugen en leren.

De onderzoekers leerden proefmuizen bang te worden voor een bepaalde kamer, door hen telkens als ze in die kamer betraden een lichte elektrische schok toe te dienen. Na verloop van tijd verstijfden de diertjes meteen als ze de kamer opnieuw in moesten. Vervolgens kreeg één groep muizen fingolimod toegediend, terwijl een andere groep niets kreeg. Bij de behandelde muizen bleek de angstreactie snel te verdwijnen. Ze ‘vergaten’ waar ze bang voor waren.

Als hetzelfde effect zich ook bij mensen voordoet, biedt de studie misschien mogelijkheden voor de behandeling van posttraumatische stressstoornis of andere angststoornissen. De studie werd gepubliceerd in Nature Neuroscience. (lg)