Nieuwe middelen tegen migraine

Er zitten nieuwe medicijnen in de pijplijn die je misschien voorgoed van de splijtende hoofdpijn afhelpen.

Een op de tien volwassenen lijdt aan migraine. Vooral vrouwen krijgen ermee te maken. De huidige medicijnen, de triptanen, zijn ruim een kwarteeuw oud. Ze helpen slechts een op de drie patiënten, hebben vervelende bijwerkingen en wie een risico loopt op hart- en vaatziekten mag ze niet slikken. Nu zit een veelbelovende nieuwe generatie geneesmiddelen in de laatste klinische testfasen.

Tot voor kort was de gangbare hypothese dat uitgezette bloedvaten in en om de schedel aan de basis lagen van migraine-aanvallen. Die hypothese blijkt niet te kloppen. Het peptide CGRP (calcitonin gene-related peptide), dat in de zenuwen en bloedvaten onder de schedel zit, zou de boosdoener zijn. Dat peptide is een chemische boodschapper van pijn, en tegelijk een krachtige bloedvatverwijder.

De nieuwe middelen richten zich onder meer op CGRP, en niet meer op het vernauwen van de bloedvaten. Een van de medicijnen blokkeert CGRP met antilichamen en houdt op die manier pijnsignalen naar de hersenen tegen. Van de proefpersonen die een jaar lang elke maand een injectie met het middel kregen, had tot 70 procent nog hooguit half zoveel hoofdpijndagen als voordien. Een op de zes raakte compleet van z’n migraine verlost. Als alles loopt zoals verwacht, zijn de eerste van dit soort preventieve geneesmiddelen begin 2018 voor iedereen verkrijgbaar.

Twee andere nieuwe medicijnen werken niet preventief, maar stoppen een aanval als die is begonnen. Het ene middel is eveneens gericht op CGRP, het andere op serotonine, een signaalstof in de hersenen die gelinkt is met migraine. Van de proefpersonen die recentelijk het middel kregen terwijl ze geveld waren door hoofdpijn, raakte een derde van hen binnen de twee uur van de hoofdpijn af. Dat maakt ze even doeltreffend als de triptanen, de huidige medicijnen. Voordeel is dat ze minder bijwerkingen hebben en ook veilig zijn voor risicopatiënten.

Een uitgebreid artikel over migraine lees je in juni in Eos Psyche&Brein.