Ook peuters en chimpansees volgen de meerderheid

12 april 2012 door Eos-redactie

‘Meelopers’ maken evolutionair gezien een goede keuze.

Zelfs een tweejarig kind baseert zich bij het maken van keuzes al op wat anderen doen.

Duitse en Nederlandse wetenschappers stelden vast dat peuters meer geneigd zijn om na te doen wat ze drie andere kinderen hebben zien doen, dan wat ze drie keer door eenzelfde kind hebben zien doen. Niet alleen mensenkinderen volgen de meerderheid: de onderzoekers stelden hetzelfde gedrag vast bij jonge chimpansees. Orang-oetans doen gewoon hun eigen zin.

Het experiment bestond een doos met daarin drie graten, elk in een andere kleur. Enkel wanneer een bal in het juiste gat werd gedropt, leverde dat een beloning op. De onderzoekers lieten peuters en jonge chimpansees en orang-oetans toekijken terwijl hun soortgenoten  - waarvan de meerderheid was getraind om de bal in een bepaald gat te werpen  - met de doos aan de slag gingen.

Eenmaal zelf aan de beurt, kozen de peuters en chimpansees doorgaans voor het gat dat de voorkeur van de meest van hun voorgangers genoot. De orang-oetans leken gewoon willekeurig tewerk te gaan.

Volgens de onderzoekers toont het resultaat aan dat mensen en chimpansees soortgelijke strategieën gebruiken bij sociale leerprocessen. Hoewel ‘meeloopgedrag’ ouders soms op de zenuwen kan werken, is het evolutionair gezien best verstandig, want het leidt doorgaans tot veilig en betrouwbaar gedrag dat al succesvol is gebleken. (ddc)