Soort zoekt niet altijd soort

27 oktober 2014 door Eos-redactie

Mensen die elkaar via online dating hebben ontmoet, lijken minder op elkaar dan mensen die elkaar via werk, school of familie hebben gevonden.

Mensen die elkaar via online dating hebben ontmoet, lijken minder op elkaar dan mensen die elkaar via werk, school of familie hebben gevonden.

 

Omdat online daten wereldwijd aan populariteit wint, voerde Gina Potârcă van Rijksuniversiteit Groningen er een vergelijkend internationaal onderzoek over. Ze doorzocht daarvoor de geanonimiseerde data van een internationale online datingsite die in bijna heel Europa wordt gebruikt en bestudeerde ook Amerikaanse gegevens.

 

Potârcă onderzocht de uitgebreide vragenlijst die gebruikers van de datingsite moeten invullen wanneer ze een profiel aanmaken en waarin ze onder andere moeten aangeven wat ze belangrijk vinden in een partner. Daaruit bleek dat internetdaters iemand zoeken die redelijk sterk op hem of haar lijkt, en dat de voorkeur voor een partner sterk beïnvloed wordt door de context en omstandigheden van het land waarin ze wonen.

 

Zo blijken gescheiden moeders minder belang te hechten aan de opleiding en economische status van een mogelijke partner in landen waar de arbeidsparticipatie van vrouwen hoog is of de kinderopvangfaciliteiten goed, dan vrouwen in landen die minder vrouwvriendelijk zijn. En in landen waar homoseksualiteit sociaal en institutioneel geaccepteerd is – bijvoorbeeld waar homostellen kunnen trouwen ­- zijn homo’s en lesbiennes vaker op zoek naar een langetermijnrelatie en hechten ze meer belang aan monogamie dan in landen die homoseksuele relaties minder accepteren.

 

Etnische achtergrond

Wat de etnische achtergrond betreft, blijkt dat in landen waar veel buitenlanders wonen, zoals Zwitserland, online daters meer openstaan voor partners met een andere achtergrond, maar dat mensen met een Arabische achtergrond vaak worden uitgesloten als mogelijke partner. Zelfs in landen als Zweden, waar relatief veel mensen wonen die in een ander land zijn geboren en waar de houding ten opzicht van immigranten over het algemeen positief is, geeft de meerderheid van de internetdaters aan dat zij niet bereid zijn af te spreken met iemand met een Arabische achtergrond.

 

Toch lijken stellen die elkaar via online dating hebben ontmoet, minder op elkaar dan stellen die elkaar op andere manieren – via werk, school of familie – hebben gevonden. Zo ontdekte Potârcă dat verschillen in opleiding, ras en religie vaker voorkomen bij internetstellen dan bij paren die elkaar niet op internet hebben gevonden. ‘Wellicht is de kans groter dat online daters iemand kiezen met een heel andere sociale of etnische achtergrond door de kenmerken van online daters en door de grotere pool van mogelijke partners die online dating biedt’, vertelt ze. (ev)