Structurele hersenafwijkingen bij epilepsie gevonden

22 januari 2018 door AB

Grote studie naar epilepsie vindt afwijkingen in breinvolume en dikte van de cortex.

Patiënten met epilepsie hebben een dunnere cortex en een aantal kleinere subcorticale hersengebieden dan gezonde mensen. Dat blijkt uit onderzoek van het University College Londen. Nog niet eerder vonden wetenschappers afwijkingen door heel het brein die een rol spelen bij alle verschillende vormen van epilepsie.

Epilepsie komt voor bij 0.6 – 1.5 procent van de bevolking. Omdat een derde van de patiënten niet reageert op anti-epileptica is het nodig om beter te begrijpen hoe het brein van een epileptische patiënt eruit ziet.

De wetenschappers legden zo’n 2100 epileptische proefpersonen en 1700 gezonde proefpersonen onder de MRI-scanner. Daarmee is dit de grootste breinstudie naar epilepsie ooit. Vooral de rechter thalamus en de motorcortex zijn kleiner bij proefpersonen met epilepsie. De motorcortex is betrokken bij het uitvoeren van vrijwillige bewegingen en de thalamus speelt een belangrijke rol bij het verwerken van zintuigelijke prikkels en motorische prikkels.  Hoe dunner de cortex en hoe kleiner deze hersengebieden, hoe langer de epileptische aanvallen duren.

De onderzoekers vonden zelfs afwijkingen in het brein van patiënten met idiopathische gegeneraliseerde epilepsie, een vorm van epilepsie waar nooit eerder hersenafwijkingen werden gevonden.

Voordat onderzoekers nieuwe behandelingen gaan uittesten, moet nog wel blijken dat de structurele afwijkingen in het brein een oorzaak zijn van de epilepsie, en geen gevolg van de aanvallen.

Dit artikel is gepubliceerd in het tijdschrift Brain.