Te veel televisie maakt kind asociaal en agressief

19 februari 2013 door Eos-redactie

Hoe meer een kind voor de televisie zit, des te groter de kans op sociale problemen op volwassen leeftijd. Dat blijkt uit Nieuw-Zeelands onderzoek.

Hoe meer een kind voor de televisie zit, des te groter de kans op sociale problemen op volwassen leeftijd. Dat zegt Nieuw-Zeelands onderzoek.

Wetenschappers volgden lange tijd een duizendtal vrijwilligers die begin jaren zeventig geboren werden. Elke twee jaar werd geregistreerd hoeveel uur per dag de jongeren televisie keken. Nu de vrijwilligers volwassen zijn, blijkt dat het risico op het krijgen van een strafrechtelijke veroordeling met dertig procent stijgt per uur dat ze als kind televisie keken. Wat ook stijgt is de kans op agressie, de neiging om negatief te denken en asociaal gedrag.

De onderzoekers zeggen dat de relatie tussen tv kijken en asociaal gedrag niet beïnvloed wordt door sociaal-economische status, agressief gedrag of opvoeding. De Amerikaanse Academie voor Kindergeneeskunde raadt daarom aan om kinderen maximaal één à twee uur per dag te laten zappen.

Jan Van den Bulck, hoogleraar sociale wetenschappen aan de KU Leuven, las de studie. In zijn ogen is ze waardevol. ‘Een studie van dit formaat is zeldzaam. Men heeft bijvoorbeeld alle strafregisters van de proefpersonen uitgeplozen. Anderzijds gaat men niet dieper in op de mogelijke verklaringen van de invloed van tv op sociaal gedrag. Het is dus nog niet het definitieve antwoord, maar we mogen de studie niet negeren.’ (jdv)