Uitgeslapen rechters geven mildere straf

18 januari 2017 door Eos-redactie

Rechters, werkgevers, ouders, … zijn milder als ze zijn uitgeslapen.

Als je voor de rechtbank moet verschijnen, kan je maar beter hopen dat de rechter goed is uitgeslapen. Psychologen toonden dit aan door straffen te bekijken die tussen 1992 en 2003 op de maandagen na het ingaan van de zomertijd zijn uitgesproken. De uitspraken worden bijgehouden door de US Sentencing Commission.


Eerder onderzoek toonde al aan dat door het ingaan van de zomertijd tijdens dat weekend gemiddeld 40 minuten slaap verloren gaan. Dat heeft nogal wat negatieve gevolgen. Zo zijn er op maandag meer verkeers- en arbeidsongevallen. We kunnen moeilijker risico’s inschatten, zijn gevoeliger voor negatieve of bedreigende stimuli, kunnen minder goed emoties regelen en zijn impulsiever.


Nu blijkt dat ook rechters niet aan dat relatief kleine slaaptekort ontsnappen. De onderzoekers zagen hoe de gevangenisstraffen op een zogenoemde sleepy Monday gemiddeld 5 procent langer waren dan deze die de maandag ervoor en de maandag erna werden opgelegd. Het ingaan van de wintertijd in de herfst had geen invloed op de straftijd.


De psychologen vermoeden dat dit kleine slaapgebrek ook in andere situaties een rol speelt. Zo denken ze dat bazen op de werkvloer strenger op het toepassen van de regels toezien, dat ouders hun kinderen bij fout gedrag strenger straffen, dat leraren strenger voor de klas staan en dat scheidsrechters sneller een kaart trekken. (FvB)