Verlamde vrouw beweegt robotarm met gedachten

17 december 2012 door Eos-redactie

Wetenschappers hebben een nieuw type robotarm ontwikkeld die je met de hersenen bestuurt.

Amerikaanse wetenschappers hebben een nieuw type robotarm ontwikkeld die je met de hersenen kan besturen. De prothese werd met succes aangebracht bij een 53-jarige vrouw die vanaf de hals verlamd is. Het experiment, dat drie maanden duurde, staat beschreven in het Britse medisch tijdschrift The Lancet.
 

Het onderzoeksteam van University of Pittsburgh plantte in het motorisch centrum van de hersenen van de vrouw twee netwerken van micro-elektroden in. Die werden verbonden met een kunstarm die kan bewegen in zeven dimensies. De elektroden zetten de hersenimpulsen om in een code die de prothese aanstuurt. De patiënte, Jan Scheuermann, die acht jaar immobiel was, kan de arm nu doen bewegen, de pols doen draaien en de hand openen en sluiten. Voor de proef stelde ze zichzelf tot doel een stuk chocolade naar haar mond te kunnen brengen. 'Een kleine knabbel voor een vrouw, een grote hap voor brein-computer-interface', noemen ze het met gevoel voor humor in deze video.
 

Na een training van meer dan drie maanden slaagde Scheuermann erin meer dan 90 procent van de opgelegde taken succesvol te volbrengen. Volgens de wetenschappers onderscheidt hun ontwikkeling zich door een nieuwe techniek om de hersenimpulsen om te zetten. Die zou veel meer aansluiten bij de natuurlijke manier waarop hersenen ledematen aansturen.