Podcast

Wat zegt de wetenschap over dromen?

Dromen, ze fascineren sinds mensenheugenis. Maar wat weten we intussen over al die bijzondere droomervaringen? Neuroloog Inge Declercq (UZA) en psycholoog Tim Post (Universiteit Twente) werpen in deze podcast licht op onze nachtelijke breinavonturen.

Menig wetenschapper en kunstenaar gaven gehoor aan hun droomingevingen. Zo is er de beroemde droom van Mendelejev, waarin hij de structuur van het Periodieke Systeem zag. Ook de wereldvermaarde Frankenstein is onder meer te danken aan een droom. Wat zijn dromen eigenlijk? Hebben ze een betekenis? En kunnen we dromen sturen? Je komt het te weten in deze aflevering van onze podcast Vraag Het Aan.

Verder ontdek je nog …

Inge Declercq is arts, neuroloog en slaapexpert verbonden aan het UZ Antwerpen. Ze schreef het boek De kracht van slapen.
Tim Post schreef het boek Droom Meester en geeft wereldwijd lezingen en workshops over het lucide dromen.
  • Dat onze slaapcyclus redelijk acyclisch verloopt
  • Waarom dromen zo bizar zijn
  • Dat dromen helpen om emoties te verwerken en ons geheugen te versterken
  • Dat onze hersenen anders functioneren tijdens lucide dromen dan tijdens gewone dromen 
  • Wat slaapverlamming is

Gerelateerde artikels

Drie vrouwelijke pioniers die over het hoofd werden gezien
Podcast

Drie vrouwelijke pioniers die over het hoofd werden gezien

De ontdekster van het coronavirus was een vrouw, net zoals de eerste klimaatwetenschapper en de persoon die de Amerikaanse achterstand in de space race met Rusland dichtte. Wetenschapsjournaliste en deeltjesfysicus Margriet van der Heijden schreef er een boek over: “Ongekend”. In deze aflevering vertelt ze het verhaal van wetenschapsheldinnen June Almeida, Eunice Foote en Mary Sherman Morgan.

Lynn Margulis: niet vechten, maar samenwerken was cruciaal voor evolutie
Podcast

Lynn Margulis: niet vechten, maar samenwerken was cruciaal voor evolutie

Biologe Lynn Margulis veranderde onze kijk op de vroege evolutie radicaal. In 1967 kwam ze met de revolutionaire stelling dat niet competitie, maar samenwerking tussen verschillende micro-organismen de evolutie naar complexe organismen mogelijk maakte. Genetisch genealoog vertelt Maarten Larmuseau vertelt in deze aflevering over de geniale, maar ook omstreden, biologe.

Émilie de Châtelet: briljant wetenschapper en mode-icoon
Podcast

Émilie de Châtelet: briljant wetenschapper en mode-icoon

Émilie du Châtelet bewees, zeer ongewoon voor die tijd, dat een vrouw in een praaljurk net zo goed een wetenschappelijk genie kan zijn. Natuurkundige Frank Verstraeten en verhalenverteller Céline Broeckaert vertellen in deze aflevering van Wetenschapsheldinnen over het leven en werk van Émilie du Châtelet. Je zal merken dat ze hun adoratie voor Émilie moeilijk kunnen verstoppen.