We onthouden datgene waarop onze aandacht valt

19 januari 2017 door Eos-redactie

Hersenwetenschappers maakten selectieve aandacht zichtbaar in het brein.

Selectieve aandacht bepaalt in sterke mate wat we van gebeurtenissen onthouden. Amerikaanse hersenwetenschappers konden dit voor het eerst echt duidelijk zien op de hersenscans van vrijwilligers.

Als we de straat oversteken focussen we in de eerste plaats op de snelheid van de auto’s die op ons afkomen. En als we een pizza bestellen dan wegen we de verschillende toppings tegen elkaar af zodat we uiteindelijk de lekkerste kunnen bestellen. Dit terwijl we de kleuren van de auto’s op straat gerust mogen negeren en de kleur van het meubilair in de pizzeria er ook niet echt toe doet. Als de pizza met tonijn ons absoluut niet smaakt zullen we de volgende keer wel voor een margarita of een quattro stagioni kiezen. Maar we vergeten wellicht wel de kleur van de stoel waarop we zaten in de pizzeria.

De onderzoekers ontdekten dat die selectieve aandacht cruciaal is voor het toewijzen van waarde (in alle gradaties) aan verschillende opties. Ze ontwaarden ook een feedbackcyclus in de analyses van de hersenpatronen van de vrijwilligers. Zo blijken we onze aandacht te sturen gebaseerd op wat we onthouden van eerdere ervaringen. Met andere woorden: we leren wat onder onze aandacht valt, en onze aandacht gaat automatisch naar die dingen waaraan we geleerd hebben enige waarde te hechten.

Volgens de vorsers kan hun onderzoek onder meer onderwijsdeskundigen en leerkrachten helpen in hun pogingen om kinderen beter te doen opletten. Want behalve de leraar of lerares die vooraan in de klas zijn of haar verhaal doet zijn er tal van afleidingen, zowel binnen als buiten het klaslokaal. (sst)

Bron: Yael Niv, Princeton University, VS in Neuron