Weten peuters wat ze nog niet weten?

01 april 2016 door Eos-redactie

Weten wat je wel en niet weet is cruciaal om bij te leren. Wanneer vragen peuters om hulp uit onzekerheid?

Weten wat je wel en niet weet is cruciaal om bij te leren. Jonge kinderen besteden doorgaans dan ook meer aandacht aan dingen die ze niet kennen. Maar weten ze op dat moment wat ze nog niet weten?

Hoewel dieren soms op basis van hun onwetendheid handelen, lijken mensen de enigen die hun onzekerheid met anderen kunnen delen om hulp te vragen. Het is nog niet bekend hoe vroeg deze vaardigheid zich tijdens de ontwikkeling van een kind ontwikkelt. Recent onderzoek toont aan dat peuters kunnen wijzen naar dingen die hun verwondering wekken, in de hoop daarover nieuwe informatie te verkrijgen. Maar op de vraag of ze iets weten of kunnen, vinden ze moeilijk een antwoord.

Sid Kouider en zijn collega's van de École Normale Supérieure in Parijs vonden dat vreemd. Misschien zijn jonge kinderen verbaal gewoon nog niet vaardig genoeg om hun onzekerheid in woorden uit te drukken? Om dat te testen ontwierpen Kouider en collega's een spelletje waarbij kinderen van 20 maanden oud moesten wijzen naar één van twee doosjes waarin 3 tot 12 seconden eerder een speeltje verborgen werd. Soms konden ze zien in welk doosje dat verdween, soms niet. Aan de helft van de kinderen werd bovendien geleerd dat ze als ze niet zeker waren een ouder om hulp konden vragen.

Kinderen die hun ouders om hulp mochten vragen deden dat vooral wanneer ze langer moesten wachten voor ze een doosje mochten kiezen, of wanneer ze niet konden weten in welk doosje het figuurtje verborgen zat. Daardoor hadden ze het vaker bij het goede eind, rapporteren de onderzoekers in PNAS, wat bewijst dat kinderen zelfs op die jonge leeftijd al weten wat ze weten. (tv)